AKTUELNO

Tokom pandemije najviše su bili ugroženi pacijenti koji su čekali abdominalne hirurške intervencije, pacijenti koji imaju problema sa plućnim bolestima kao i pacijenti na ortopediji.

U Srbiji je u prethodna 24 sata registrovano 575 novozaraženih koronavirusom od 9.329 testiranih, a preminulo je 15 pacijenata. Na respiratorima širom zemlje je još 93 obolelih od 2.681 hospitalizovanog.

Zbog sve povoljnije epidemiološke situacije i sve manje pacijenata na bolničkom lečenju iz kovid režima juče su izašli KBC Zvezdara i "Dragiša Mišović". Tokom nedelje redovnom radu vraćaju se specijalne bolnice u Mladenovcu i Surdulici, očekuje se i zatvaranje privremene kovid bolnice u Štark areni, tako da će u kovid sistemu u Beogradu ostati samo Klinika za infektivne i tropske bolesti i kovid bolnica u Batajnici.

Dr Zoran Bekić, direktor vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac, ocenio je da je izlazak bolnica iz kovid sistema direktan uticaj vakcinacije.

- Ovo je velika olakšica za pacijente i za lekare, bićemo mnogo rasterećeniji. Tokom pandemije najviše su bili ugroženi pacijenti koji su čekali abdominalne hirurške operacije, pacijenti koji imaju problema sa plućnim bolestima, kao i pacijenti na ortopediji - istakao je dr Bekić.

On je naglasio da do juna očekujemo tri miliona vakcinisanih i tada možemo govoriti o kolektivnom imunitetu, kao i povratku bolnica redovnom radu.

#Zoran Bekić