AKTUELNO

Ftalat koji sadrži može biti opasan po reproduktivno zdravlje, bubrege, jetru, pluća.

Igračka „Lovely horse“, koja je opasna po zdravlje dece jer sadrži čak 200 puta više ftalata nego što je dozvoljeno, a koja je mogla da se kupi u domaćim prodavnicama, povučena je sa srpskog tržišta.

Naime, radi se o malom poniju “my lovely horse - pony set”, u plavoj boji sa zelenom grivom i belim repom, a čiji pojedini delovi, kako je pre neki dan upozorila crnogorska uprava za inspekcijske poslove, sadrže čak 19,6 odsto ftalata. Maksimalna dozvoljena vrednost te hemijske supstance koja se dodaje plastici zbog savitljivosti je tek 0,1 odsto, te je zato pre nekoliko dana i naređeno njeno povlačenje iz prodavnica u Crnoj Gori.

Foto: Foto: Youtube printscreen

Srećom, srpski trgovci su još pre nekoliko nedelja obavešteni o opasnosti koju ta igračka može izazvati, te je više nema na policama u domaćim prodavnicama.

- Još prošlog meseca smo ih povukli iz prodaje, pre dve-tri nedelje, čim smo saznali da nisu ispravne. Takođe smo postavili obaveštenje na naš sajt kako bi kupci bili upoznati ukoliko imaju tu igračku. Izgleda da je u pitanju neka loša prošlogodišnja serija - kazao je Dragan Marinković iz trgovine “OFY Toyland”.

I. P.

'