AKTUELNO

Evropa se otvara, scene koje viđamo na Starom kontinentu po ukidanju mera obećabvaju da je korona panmdemija na samom kraju! Svetlo na kraju tunela sve jasnije se vidi. Širom Evrope popravljaju su takozvane preporuke o izmenama i dopunama o privremenom ograničenju neesencijalnih putovanja u EU koje je prekjuče donela Evropska komisija, a juče usvojio Savet Evrope.

Građani Srbije koji su revakcinisani “Fajzerom” i “Astra Zenekom” uskoro će moći da ulaze u države Evropske unije sa potvrdom o vakcinaciji, ukoliko je od druge doze prošlo 14 dana, a oni koji su se imunizovali “Sinofarmom” ili "Sputnjikom" moraće prethodno da provere da li je država EU u koju idu prihvatila da na svoju teritoriju pušta putnike koji su primili kinesko i rusko cepivo. Ovo je, u najkraćem, rezime preporuke Saveta EU da se uvedu olakšice da ulazak građana "trećih zemalja".

Foto: Burst

U zemlje EU bi, prema toj preporuci, mogli da uđu i nevakcinisani građani Srbije kada u našoj zemlji broj novoobolelih od korone na dnevnom nivou bude između 200 i 500 tokom poslednjih 14 dana. Naravno, kad su nevakcinisani u pitanju, obavezan je negativni PCR test na Covid 19.Prema tom amandmanu, države EU bi trebalo da prihvate dokaz o vakcinaciji kako bi ukinule ograničenja putovanja, poput testiranja ili karantina.

U principu bi trebalo da ukinu ograničenja za neesencijalna putovanja za putnike iz trećih zemalja koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) najmanje 14 dana pre dolazak u neku državu članicu – kaže se u saopštenju Saveta Evrope.

Od četiri vrste vakcina koje se koriste u Srbiji EMA je odobrila dve: “Fajzer” i “Astra Zeneku”. Problem u najavi za vakcinisane građane u Srbiji željne putovanja u EU bi mogla da predstavlja činjenica da je oko 80 odsto njih cepljeno sa druge dve vrste vakcina koje još EMA nije odobrila – Sinofarmom i Sputnjikom V.

Foto: Unsplash.com

Ipak, u preporuci koju je juče usvojio Savet Evrope nalazi se i eventualno rešenje tog problema.

Države članice bi takođe mogle da ukinu ograničenje za neesencijalna putovanja onima koji su primili neku od vakcina koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) za hitnu upotrebu, najmanje 14 dana pre ulaska u tu državu članicu – stoji u saopštenju Saveta Evrope.

Podsećanja radi, SZO je odobrila kinesku “Sinofarm” vakcinu za hitne slučajeve, a ostaje nada da bi uskoro mogla to da učini i sa ruskom “Sputnjik V” vakcinom pogotovo ako se ima u vidu da sve više država, čak i članica EU, koriste ovo cepivo, poput Mađarske ili Slovačke.

Koliko smo daleko od "bele liste"?

Dobra vest iz Brisela je i to da bi i nevakcinisani građani Srbije mogli da putuju u zemlje EU, ali uz određene uslove. Prvi uslov je da Srbija bude na takozvanoj “beloj listi” na kojoj su države koje imaju, po merilima EU, povoljnu epidemiološku situaciju.

Da bi se ukinula ograničenja za neesencijalnna putovanja za određenu treću zemlju, prema novim pravilima, broj slučajeva kovid-19 na 100.000 stanovnika tokom poslednjih 14 dana povećan je sa 25 na 75 – navodi se na sajtu Saveta Evrope.

U prevodu na srpski jezik ili prilike, to znači da bi naša zemlja trebalo da se nađe na toj spasonosnoj “beloj listi” kada u poslednje dve nedelje bude imala u proseku 375 novoobolelih dnevno ili između 200 i 500 nedeljno. Nismo daleko, od tog proseka ako se ima u vidu da se poslednjih dana brojka zaraženih na dnevnom nivou kreće oko 600 sa daljom tendencijom pada. Procena je da bi taj uslov za “belu listu” mogli da ispunimo već početkom juna.

Međutim, i kada Srbija dospe na takozvanu “belu listu” nevakcinisani građani ne bi trebalo da se nadaju da će samo uz pasoš moći da putuju u zemlje EU. Najverovatnije će biti potreban negativan test na koronu – da li će to biti PCR, antigenski ili neki treći test odlučivaće svaka država pojedinačno. Uostalom, imamo primer Grčke koja je među prvim zemljama EU počela da prima građane Srbije, ali za nevakcinisane traži negativni PCR test ne stariji od 72 sata.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Treba reći, da je EU još u martu prošle godine napravila takozvanu belu listu “trećih zemalja” čiji građani mogu vakcinisani ili nevakcinisani da uđu u EU. Najpre je uslov bio 25 zaraženih dnevno na 100.000 građana. Međutim, i kada je Srbija ispunjavala taj uslov i imali čak manje inficiranih od tog broja, naši građani nisu mogli da uđu u pojedine zemlje EU poput Italije, Španije, Nemačke…

Inače, trenutno se na toj EU “beloj listi” nalazi sedam zemalja - Australija, Izrael, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja, Tajland i Kina u očekivanju reciprociteta.

Konačno, ne treba zaboraviti da je preporuka Saveta Evrope zaista samo to – preporuka za države članice EU. Istine radi, EU na osnovu osnivačkog sporazuma nema pravni osnov da donosi pravni akt koji je obavezujući u oblasti zdravstva.

Preporuka, a ne obaveza

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Srđan Hercigonja objašnjava za Blic šta znači ta preporuka Saveta EU za države članice.

Dogovor država članica EU nije obavezujući odnosno pojedinačne države članice, mogu, u skladu sa svojim procenama, da donesu odluke koje vakcine se priznaju, a koje ne. Tako je na primer, tokom posete Ministra turizma Grčke Srbiji krajem marta, najavljeno da će Grčka priznati sve vakcine koje se primenjuju u Srbiji. Isto tako, za očekivati je i da Mađarska donese sličnu odluku, jer se u toj zemlji koriste Sinofarm i Sputnjik vakcina – naglašava Hercigonja.

Kako kaže, zbog toga je savet građanima da pre putovanja provere koji su uslovi za ulazak u pojedinu državu, bila ona član EU ili ne.

Svedoci smo bili tokom pandemije, koja još uvek traje, da se odluke brzo menjaju, što znači da ako neka zemlja stavi Srbiju na tkzv. “belu listu” sigurnih zemalja, to ne znači da ista zemlja može da nakon već par dana skine Srbiju sa liste, u slučaju da dođe do pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji – apostrofira Hercigonja.

Neturistička putovanja u EU moguća uz test U Kancelariji Evropske unije podsećaju za  pod kojim uslovima su moguća putovanja u EU koja nisu turistička.

Osnovno neturističko putovanje u EU je moguće uz negativni PCR testa ili odgovarajući testa antigena koji pokazuje dovoljan nivo antitela. Prava i obaveze pojedinaca u vezi sa slobodom kretanja u državi članici EU reguliše sama država članica - kažu u ovoj kancelariji.