AKTUELNO

Prebivalište mora da bude upisano u ličnoj karti, a veoma je važno da ko ima novu ličnu kartu sa čipom, to mu može služiti kao elektronski potpis, što omogućava plaćanje raznih obaveza, izjavio je ministar policije.

Skupština Srbije usvojila je juče izmene Zakona o akcizama, izmene i dopune Zakona o ličnoj karti, a kako objašnjava ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin za Pink, prebivalište osobe mora biti upisano u ličnoj karti.

- Ovo je veoma važno za one koji imaju novu ličnu kartu sa čipom, jer im to može služiti kao elektronski potpis, što omogućava plaćanje raznih obaveza - izjavio je ministar.

Govoreći o nedoumicama oko najnovijih izmena i dopuna Zakona, Vulin je rekao da samo Ministarstvo unutrašnjih poslova ima više od 300 različitih usluga koje se vrše onlajn, bez dolaska u policijsku stanicu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Samo se skine obrazac, usluga se plati elektronski, i tu nova lična karta sa čipom može da posluži - rekao je Vulin.

Odgovarajući na pitanje da li moraju da se menjaju i pasoši i ostale isprave u kojima je ispisano boravište, rekao je da to mora da se uradi.

- A, kada ćemo da počnemo da upisujemo pravo boravište i šta je problem da su upiše pravo boravište? Naravno, ako ne planirate da putujete, tu obavezu nemate. Ljudi se pitaju otkud sada to, a to je predviđeno još pre godinu i po dana kada je donet Zakon o putnim ispravama. Hajde da jednom počnemo da poštujemo zakon - rekao je Vulin.

#Aleksandar Vulin