AKTUELNO

Meteorolog Vladimir Đurđević najavio je danas da se u junu očekuju ekstremne količine padavina i da će leto biti nešto toplije od prosečnih vrednosti.

Đurđević je objasnio i šta nam donosi nadolazeći "balkanski monsun".

- Balkanski monsun nije baš monsun, meteorolozi tako nazivaju vlažniji deo leta, ali to je više poštapalica nego što je stvarno monsun kao onaj koji postoji u Aziji. Jun je mesec kad manje-više svakog dana može da dođe do nekog nevremena. Ja bih za svaki dan stavio da bude na snazi žuti meteoalarm jer svako popodne postoji šansa za neko nevreme - rekao je Đurđević za medije.

Meteorolog je podsetio da je juče u Austriji bilo nevreme koje se sada približava nama. Zahvatiće najviše zapad i jugozapad zemlje dok bi Beograd trebalo da prođe bez većih padavina. Narednih dana temperatura će biti oko 28 stepeni.

Od sledećeg četvrtka se prema njegovim rečima očekuje naoblačenje sa kišom, ali sve je to kako kaže uobičajeno jer je jun uglavnom nestabilan i sa mnogo obilnih i naglih pljuskova.

- Klima je promenjena tako da je ova situacija sa junskim olujama malo rizičnija nego pre. Ima u atmosferi više vodene pare tako da su i oluje izvesnije. Ovo leto će biti stepen do dva toplije nego prošlo. Jul i avgust su meseci kad možemo da očekujemo toplotne talase sa temperaturama iznad 35 i 36 stepeni - rekao je Đurđević i dodao da se ne može još govoriti o količini padavina tokom leta.