AKTUELNO

Srđan Paroški, pripadnik Gorske službe spasavanja, za TV VESTI objašnjava koji su izazovi, ali i benefiti posla koji obavlja.

Pre par dana pripadnici Gorske službe spasavanja uspešno su evakuisali četvoro izletnika na planini Stolovi blizu Kraljeva. Usled oluje koja ih je zadesila, izletnici nisu mogli da dođu do automobila.

Foto: printscreen/Tv Vesti

„Lokalni izletnici posetili su planinu Stolovi, uhvatilo ih je nevreme, grmljavina, oblaci i kiša. Pokupšali su da se sklone i uhvatio ih je strah od hipotermijie, pozvali su nas i srećom smo imali ekipu u Vrnjačkoj banji i brzo smo stigli do njih“, rekao je Paroški.

Kako kaže, nije došlo do povreda, samo smo ih evakuisali odatle.

"Takođe, imali smo i spasavanje motociklista na Suvoj planini, gde se dogodilo da je jedan pao ali srećom bio je kompletno opremnjen zaštitnom opremom", rekao je Paroški.

Foto: printscreen/Tv Vesti

„Oprema je odigrala ključnu ulogu, čovek je imao povredu kolena. Cela akcija od prijema poziva do preuzimanja, do zdravstvene ustanove trajala je oko 5 sati“, rekao je i dodao da je teren bio jako zahtevan, ali uspešan.

On je istakao da su najčešći razlozi izlaska na teren zimi pre svega skijališta.

Foto: printscreen/Tv Vesti

„Čak 1000 puta pružimo prvu pomoć na skijalištima. Pored toga imamo i intervencije spasavanja zavejanih u snegu“, rekao je Paroški.

Kako kaže, leti su to uglavnom planinarenja, gubljenja ili padovi sa motora.

Autor:

#Gorska služba spasavanja

#Nemanja Velikić

#Srđan Paroški