AKTUELNO

Vlasnici polovnjaka koji su strahovali zbog novog uslova registracije, merenja emisije izduvnih gasova, čija primena startuje od 5. jula, mogu da odahnu.

Čak i oni koji su, u međuvremenu, ostali bez katalizatora, koji je bitan za prečišćavanje štetnih materija. Kako "Novosti" saznaju u Ministarstvu saobraćaja, njima će dve godine biti produžen rok za ugradnju.

- Merenje emisije izduvnih gasova počinje 5. jula ove godine, ali sva vozila koja su prvi put registrovana u Srbiji pre tog datuma, i koja su proizvedena sa katalizatorom, a sada ga nemaju, imaće rok do 5. jula 2023. da ga ugrade - objašnjava Milan Petrović iz Ministarstva.

- S druge strane, svi automobili koji u Srbiji budu prvi put registrovani posle 5. jula ove godine, moraće da imaju katalizator.

Odredba koja se odnosi na vrednosti emisije izduvnih gasova predviđena je Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila. U javnosti se govorilo da je katalizator veoma bitan za rezultate tog merenja. Međutim, vozači koji ga nemaju ne treba da strahuju. Kako su nam stručnjaci objasnili, kriterijumi su takvi da većina vozila neće imati problem da prođu tehnički pregled. Kao što smo već pisali, prethodno je doneta odluka i da se propisani normativi za emisiju izduvnih gasova usklade sa godinom proizvodnje vozila, a ne kako je prvobitno propisano, sa datumom prve registracije u Srbiji. To su nam sada potvrdili i u Ministarstvu.

Bilo je predviđeno da za automobile uvezene u našu zemlju posle 1. marta 2014. važe rigorozniji kriterijumi za merenje emisije gasova, nego za one koji su prvi put registrovani u našoj zemlji pre tog datuma. Takav propis izazvao je polemiku u javnosti, jer bi značilo da se na dva ista vozila primenjuju različiti uslovi.

- Propisane vrednosti emisije izduvnih gasova nisu menjane ali se vezuju za godinu proizvodnje vozila, a ne za datum kada je prvi put registrovano u Srbiji- objasnio je Petrović.

Još jedna dobra vest za vozače je da rigorozna granica za merenje ovalnosti kočnica neće uticati na tehničku ispravnost vozila još dve godine. "Novosti" su već pisale da je bilo predviđeno da ta vrednost mora da bude manja od 20 odsto po točku da bi vlasnici prošli tehnički. Stručnjaci su upozoravali da taj uslov ne bi mogao da ispoštuje veliki broj vozila.

- Ovalnost kočnica će se meriti, ali neće uticati na ocenu ispravnosti vozila još dve godine - ističe Petrović.

- To će važiti od 5. jula 2023.

MOTOCIKLI

Vozači motocikla će na tehničkom pregledu od 5. jula morati da povedu računa o kilometar-satu, ukoliko je njihov dvotočkaš proizveden 2010.

- Motocikli koji su proizvedeni nakon 2010. sa odometrom moraće da ga imaju, a oni koji su proizvedeni pre navedenog datuma, neće morati da poseduju ovaj uređaj - objasnio je Milan Petrović.

#polovnjaci

#tehnički pregled