AKTUELNO

Postoji lak način da proverite svežinu mesa ako niste sigurni koliko dugo je stajalo u radnji. Elizabet Reszik iz Nemačkog poljoprivrednog centra kaže da je u većini slučajeva dovoljno baciti pogled na vodu u kojoj je meso.

- Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro. Samo ga pogledajte na par sekundi kroz ambalažu - kaže ona.

Drugi trik koji otkriva je sledeći.

- Masnoća mesu daje aromu. Kvalitetno meso mora da ima malo unutarmišićne masti, a proverićete da li je ima po belim prugama koje izgledaju poput vena i kojima je meso prošarano - kaže ona.

Foto: Unsplash.com

Takođe, ako ste u mogućnosti da birate, birajte meso koje dolazi iz podneblja najbližeg vama jer ono nije dugo putovalo do radnje.

Boja mesa takođe je bitna.

- Teletina treba da bude svetla, ali ne bela. Isto važi i za živinu. Sveža govedina biće srednje crvene boje, a ne tamnije crvena, dok će sveža svinjetina biti blede ružičaste boje - kaže.

Jedna nijansa je neprihvatljiva.

- Ako vidite nijanse sivog na mesu - bežite - naglašava ona.

Takođe, tu je i test dodirom - kada prstom pritisnete meso, ukoliko je sveže brzo će se vratiti u prvobitan položaj. Kod starog mesa ostaće udubljenje.