AKTUELNO

Stomatolog dr Vladan Čakan je ovog jutra za TV Pink govorio o tome, da li je koronavirus uticao na zdravlje zuba, kao i na detnatlni turizam.

Stomatolog Vladan Čakan je za Novo Jutro govorio o tome koliko je pandemija koronavirusa uticala na rad ordinacija, kao i to, da li je strah i dalje česta pojava u svetu stomatologije.

- Korona je dosta ugrozila mnoge ordinacije, primali su se samo hitni pacijenti. Nekada je bilo straha, kada se radilo bez anestezije, a danas je poseta stomatologu bezbolna i ne oseća se. Svi smo nekada imali strah, ali sada je sve to savremeno, daju se lepi trendovi da dobijemo lepe i zdrave zube - objasnio je Čakan.

Foto: TV Pink Printscreen

On potvrđuje da struka jeste bila ugrožena iz razloga što lekar, iako nosi masku, ipak ulazi u takozvanu intimnu zonu, jer je lice stomatologa na nekoliko centimetara od lica pacijenta.

- Povodom koronavirusa, naša struka je bila ugrožena. Vama je stomatolog danas u intimnoj zoni jer smo na nekoliko centimetara od lica, mi smo se svi štitili maskama, dosta ih je obolelo, ali danas se nadamo da će posle svega biti manje - dodao je Čakan.

Foto: TV Pink Printscreen

Doktor dodaje da virus nije uticao na zdravlje zuba, a kada je reč o dentalnom turizmu, stomatolog ističe da je malo ordinacija kod nas koje mogu da primene tako brze i ujedno efikasne intervencije.

- Na zube nije uticalo, niti na samu stomatologiju. Danas, kada je naša zemlja skinuta sa crne liste, kreće sezona, vraća se dentalni turizam. U našoj zemlji imamo malo ordinacija koje mogu da priušte dentalni turizam. Naš centar ima svoj rendgen, laboratoriju, i obuhvaćeni smo kompletno, mi možemo da priuštimo brz tretman - rekao je Čakan.