AKTUELNO

Grčka je omiljena destinacija i probiotik tu nije neophodan, podneblje i ishrana slični su našim, ali nije na odmet.

Odlazak na put zahteva pripreme, naročito ako imate dete, jer se mogu dogoditi temperatura, dijareja ili druge tegobe.

Lekarka opšte medicine dr Ana Jeremić rekla je da bi u neseseru trebalo da se nađu probiotik, lekovi koji smanjuju temperaturu ili deluju protiv bolova, ali da postoje i druge važne stvari vezane za rizik od stomačnih problema tokom putovanja.

- Najpre se informišite o destinaciji, da li ima neki zdravstveni rizik, ima li obolelih od korone, da li postoje alergeni, otrovne vrste, da li je potreban probiotik zbog promena u mikroflori vode. Vodiči nekada preporučuju probiotik, recimo u Egiptu, Tunisu, kod njih je mikrocrevna flora drugačija pa čak i flaširana voda može da izazove putničku dijareju. Od prvog dana, ili pre putovanja, počnite da koristite probiotik - rekla je ona.

Što se tiče evropskih destinacija, nema toliko faktora rizika. Grčka je omiljena destinacija i probiotik tu nije neophodan, podneblje i ishrana slični su našim, ali nije na odmet.

- Probiotik i prebiotik obogajuću crevnu floru i kada ste na odmoru, malo se više opustite, pije se alkohol, jedu se drugačije namirnice i u all inclusive režimu preteruje se sa hranom. Probiotik je prva stvar koju bi trebalo imati u kućnoj apoteci, odnosno putnoj, od suplemenata - rekla je ona.

Antipiretik, ibuprofen, paracetamol, može doći u obzir naročito ako planirate da boravite dugo na Suncu, moguća je temperatura ili sunčanica.

- Javiće se glavobolja ili povišena temperatura, u kom slučaju se mogu uzeti analgetici ili antipirici. Oni pokrivaju čak i priču vezanu za skidanje temperature, nesteroidni antiinflamatorni lekovi trebalo bi da se nađu u neseseru - rekla je doktorka.
Da li bi svuda trebalo piti flaširanu vodu? Ako smo izloženi opasnosti, a poneli smo probiotik, možemo li da pijemo vodu iz česme?

- Morate se informisati o vodosnabdevanju u turističkoj agenciji, ili na licu mesta. Na destinacijama gde vam kažu da pijete flaširanu, najbolje je raditi upravo to. Zašto biste se izlagali dodatnom riziku - rekla je ona.

Voda koja nije dobra, pitanje je da li je tehnička, hemijski ispravna, ili mikrobiološki bezbedna.

- Takva voda koja ih sadrži, entamebe, parazite, bakterije, može napraviti crevnu infekciju. Probiotik smanjuje šanse, ali ako je količina bakterija velika dobićete infekciju i uprkos probiotiku. Često onda ide masovno povraćanje, bol, dijareja - rekla je ona.

Opstipacija je vezana za izbor namirnica, podvukla je ona, bitno je naglasiti da je rehidracija važna.
- Ako dobijete proliv, ako vam je loše, koristite dovoljno tečnosti, čajevi, supice, limunade, sve je to dostupno u bilo kom hotelu. Ono što tada pogoršava stanje je dehidracija, pada pritisak, gubimo snagu i tada turisti čak završe u ambulanti, na infuziji - rekla je ona.