AKTUELNO

Crveni krst Beograd će u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu Gradske uprave Grada Beograda i Gradskim centrom za socijalni rad obeležiti 15.jun - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima koji je u Srbiji prvi put obeležen 2006. godine.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije preko 15,7% starijih doživi neki oblik nasilja, dok je prema istraživanju Crvenog krsta Srbije taj broj malo veći od 19%. Najčešći oblici nasilja su finansijsko i psihičko nasilje. 

Ove godine će se sa temom „Pristup pravdi“ različitim manifestacijama skrenuti pažnja na važnost organizovanog pružanja pomoći starijim osobama koje su se suočile sa situacijom zlostavljanja ili zanemarivanja.

Na prostoru Trga republike organizovaće se gradski događaj u vremenu od 9,00 do 13,00 časova gde će saradnici Sekretarijata, Gradskog centra za socijalni rad i Crvenog krsta Beograd, uz podršku volontera Crvenog krsta, davati sugrađanima i svim zainteresovanim licima relevantne informacije u vezi sve prisutnijeg nasilja nad starijima.Slogan naše kampanje je „Osvetli problem!Prijavi nasilje“ sa ciljem da se zaustavi bilo koji oblik nasilja nad starijim osobama.

Za kampanju je pripremljen i adekvatan informativni liflet kao i video materijal koji na dramatičan način skreće pažnju na ovaj problem. Pozivamo vas da podržite našu kampanju i pomognete nam da informacija o problemu nasilja nad starijima stigne do što većeg broja naših sugrađana, osvetlite problem.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Crveni krst, putem mejla bojan@redcross.org.rs ili putem broja telefona 060 494 0 494.