AKTUELNO

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju tvrdi da nije bilo propusta u radu Gradskog centra za socijalni rad Rakovica u slučaju devetogodišnje K. P. koja je pod nerazjašnjim okolnostima oduzeta od majke i dodeljena ocu.

Međutim uprkos tome, postoje dokazi da devojčica K. P. ne želi da živi sa ocem, tačnije kako priča svojoj majci od joj ne dozvoljava da jede, da se kupa, da ide u školu, kod zubara...

Vesna Stanojević: Dete već sutra dati majci

Koordinatorka Sigurna kuće Vesna Stanojević oglasila se povodom slučaja majka kojoj je Centar za socijalni rad Rakovica oduzeo ćerku i dao je ocu na starateljstvo i pored želje devojčice da živi sa majkom, te rekla da tu nešto "debelo nije u redu".

- Zašto je to dete oduzeto od majke, zašto su sve 3 radnice Centra za socijalni rad to prihvatile, i zašto je pored prijava koje je davalo i samo dete i majka i svega ovoga što se dešavalo u međuvremenu i što svi znamo šta se dešavalo, niko ne reaguje - upitala je Stanojević.

Kako je objasnila, to dete već sutra treba da bude prebačeno kod majke.

- Već sutra dete treba dati majci, pa nek se onda Sud i Centar za socijalni rad dogovaraju šta dalje - smatra Stanojević.

Ona je naglasila i da je u ovakvim sličnim situacijama i reakcija policije neizostavna.

- Nikako mi ne ide u glavu da policija Rakovice nije reagovala. šta se tu dešava, neka neko izađe pred televiziju i kaže šta nije u redu, u čemu je problem.

Podsetimo, otac U. P. je nudio majci hiljadu evra da otkupi starateljstvo nad devojčicom?! Novac je ponudio najpre lično majci, a zatim i njenim prijateljima koji su zbog toga protiv U. P. podneli krivične prijave. U razgovoru sa prijateljem M. P. Uroš P. je čak rekao da njemu nije stalo da odgaja devojčicu, već da želi da ga M. P. sluša, pa ako ga bude slušala, moći će da vida ćerku koliko želi. U međuvremeu, nakon što je K. P. više puta bežala iz kuće svoga oca, odnosi su se dodatno pokvarili. Devojčica po rečima majke, doslovno živi u kućnom pritvoru.

- Otac je ne odvodi u školu, niti u muzičku školu, na treninge, nigde. Ne vodi je ni kod zubara, iako ga je molila, jer trpi nesnosne bolove. Zamislite kakav to čovek treba da bude da nemo posmatra svoje dete koje boli zub i da ništa ne preduzme - rekla je njena majka ranije.

Inače, K. P. iz Beograda prinuđena je da živi sa ocem, od koga beži i koji je tuče, a koji je godinama nije vidao i čiju je majku ostavio tokom trudnoće, jer je tako odlučio sud na osnovu sumnjive preporuke Centra za socijalni rad Rakovica.