AKTUELNO

Kako je Srbiju sa početkom leta, zahvatio pravi tropski talas nakon nestabilnog vremena, on je dosta uticao na zdravlje pojedinih bolesnika. Tim povodom, meteorolog i kardiolog dali su nekoliko saveta kada je u pitanju što bolje prihvatanje temperaturnog šoka koji će, prema rečima meteorologa, potrajati.

Meteorolog Đorđe Đurić ističe da je sa prvim danom leta, koji je stupio u danu za nama, došao i prvi tropski talas koji će potrajati u narednom periodu.

- Temperature će već danas biti u rastu, a lokalno će ići do 40 stepeni. Dosta je sparno, pritisak je do normale, ali to je uglavnom oko normalnih vrednosti. Sparina je velika, povećana je vlažnost vazduha, i to je loša kombinacija po sve nas - objašnjava meteorolog.

Kako ističe, ovo su temperature koje se mere do dva metra iznad tla. Takođe, napominje da je to razlog što je subjektivni osećaj kod građana, kada su temperature u pitanju, da ima mnogo više stepeni.

Foto: TV Pink Printscreen

- U petak ćemo imati pljuskove, ali za vikend sledi blaži pad temperature, gde će u nedelju biti oko 30 stepeni celzijusa, što je prijatno - nastavljao je Đurić.

Govoreći o klimi, Đurić ističe da su primetne drastične pojave, kada se iz perioda suše, naglo uskoči u tropski period. Kako kaže, ne treba paničiti jer se ovo često dešavalo ranijih godina.

- Poslednjih desetak godina je to učestalije - komentarisao je Đurić.

Govoreći o visokim temperaturama koje su najčešće predviđene za avgust, Đurić napominje da se godinama unazad dešavalo da temperature u ovom periodu, u prestonici budu i veće nego što je sada slučaj.

Kardiolog Dragan Simić napominje da je i zdravima teško, a da je srčanim bolesnicima trenutno jako teško.

Foto: TV Pink Printscreen

- Najteže je pacijentima sa visokim pritiskom, sa srčanom slabošću i bolesnicima koji imaju anginupektoris - rekao je doktor.

- Ljudi koji imaju visok pritisak, uz lekove mogu da dožive da on pada, gde se njima savetuje da se posavetuju sa doktorima. Takođe dešava se i gubitak snage, malaksalost. Ne treba ljude plašiti, ali moraju da budu mudri, da sve bolje i blaže prođe - savetovao je Simić.

Kako kaže, prostorije uvek treba da budu rashlađene, da bude zamračeno, on takođe, savetuje uzimanje dosta tečnosti, kao i laganije obroke. Kada su u pitanju klima uređaji, Simić ističe da je najbolja solucija za pet do šest stepeni manje.