AKTUELNO

Od kako su Grci otvorili granice za turiste iz Srbije sredinom maja, iz dana u dan se beleži sve veći broj naših turista. Danas sve podseća na prethodna leta, samo s tom izmenom da sada, pored pasoša, moramo da posedujemo još nekoliko dokumenata bez kojih putovanja usled situacije s korona virusom nisu moguća.

Omiljeni granični pravac Srba na putu ka moru Evzoni i dalje ima radno vreme, radi svakog dana od sedam ujutru do 11 uveče po grčkom vremenu, odnosno po našem od šest do deset časova ujutru.

Drugi granični prelaz koji vodi preko Bugarske, Promahonas, radi 24 sata i na njemu su pravila malo rigoroznija. Na tom prelazu se sprovodi i nasumično testiranje putnika, što je ponekad dovodilo do smanjenog protoka saobraćaja.

Međutim, prema svedočenjima putnika iz Srbije, a koje je podelila agencija Nikana na svom Fejsbuk profilu, saobraćaj se ubrzao na oba granična prelaza i, kako ovde pišu naši turisti, dešava se da grčki graničari od putnika sem pasoša ne traže druga dokumenta.

Kako je navedeno u samoj objavi, "pasoše gledaju kao i ranije, a za ostala dokumenta samo pitaju, a neke nisu ni pitali. Kodove retko skeniraju (ne znači da ne treba da ih obavezno imate sve što je propisano)", stoji u objavi Nikane, uz dodatak da ovo nikako ne znači da turisti kreću put Grčke bez obavezne propratne dokumentacije u vidu popunjenog PLF-a, digitalnog zelenog sertifikata, u kojem stoji potvrda o vakcinaciji, o preležanoj koroni, negativan PCR ili negativni antigenski brzi test, koji su mnogi u Srbiji dočekali sa olakšanjem jer je znatno jeftiniji.

U daljem toku objave, navodi se i to da su testiranja na granici vrlo sporadična, te i da se "praktično u poslednjih desetak dana niko nije javio da je testiran i da se bez problema prolazi s antigenskim testovima".

Ono na šta je posebno skrenuta pažnja putnicima jeste činjenica da na putu kroz Severnu Makedoniju ima dosta radara, pa se savetuje poštovanje ograničenja propisane brzine na ovom putnom pravcu.

Podsetimo, ranije ovog meseca, 19. juna, ozvaničena je uredba grčkih vlasti po kojoj turisti iz Srbije mogu da uđu u Grčku i sa negativnim antigenskim testom, a kako je objavljeno u Službenom glasniku ove zemlje, ova odluka je važeća do 28. juna u šest časova, kada će se ona, shodno povoljnoj epidemiološkoj situaciji, verovatno produžiti i dalje.