AKTUELNO

Narandžasti meteoalarm danas je na snazi u većini gradova Srbije, meteorolog Nedeljko Todorović za sutra je najavio još topliji dan, vreliji čak nego u Tropima.

"Sutra bi trebalo da bude taj najtopliji dan sa maksimalnim temperaturama od 35 do 38 stepeni, slično kao danas, možda u dva, tri mesta bude 39, npr. u Ćupriji, Kraljevu, a u Beogradu će biti 38 stepeni, znači oko dva više nego danas", upozorio je meteorolog.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Todorović je podsetio da je najviša temperatura bila izmerena u Smedervskoj Palanci 24. jula 2007. godine od 44,8 stepeni, kada je u Beogradu bilo 43,6 stepeni.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije skrenuo je pažnju da mi sve vreme pogrešno koristimo termin "tropski talas".

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"U Tropima, ekvatorijalnoj zoni, tamo ovakvih temperatura nema. Tamo su niže temperature, uglavnom između 30 i 35 stepeni, a kod nas u Evropi prelaze te tropske temperature od 35 stepeni", objasnio je i ponovio da se temperatura vazduha meri na osunčanom, ne u senci, na travnatom terenu i da ne sme da bude zgrada u blizini i na dva metra.

Foto: TV Pink Printscreen

On je naglasio da će ovo leto biti toplije nego prošlo, sa više dana ekstremno visokih temperatura.

"Ove godine očekujem od sedam do deset vrelih dana", podsetio je on.