AKTUELNO

Usled poboljšanja epidemiološke situacije u Grčkoj, Civilna zaštita ove zemlje donela je odluku o ukidanju obaveznog nošenja maski na otvorenom.

- Komitet stručnjaka danas je dugo raspravljao o obaveznoj upotrebi maske na otvorenom. Visoke temperature ovih poslednjih dana širom zemlje, očigledno otežavaju upotrebu maske. Komitet je ispitao epidemiološke podatke teritorije, nivo pokrivenosti stanovništva vakcinacijom, dok je takođe uzeo u obzir cirkulaciju mutiranih sojeva virusa sa većom prenosljivošću - rečeno je na današnjem brifingu.

Takođe, obavezna upotreba maski u svim javnim zatvorenim prostorima ostala je na snazi.

Foto: Pink.rs/P. Jeremić

- Smatramo da je upotreba maske naša najvažnija mera lične zaštite od korona virusa. Zdrav razum i iskustvo od toliko meseci pokazali su nam kada i gde možemo bezbedno da skinemo masku, ali i pod kojim uslovima upotreba maske ostaje neophodna - rečeno je.

U zaključku, dakle, epidemiološka slika u celini je zadovoljavajuća, sada je cilj da se odmorimo od ove teške zime koju smo svi doživeli.

Navedena mera važi od četvrtka 24. juna u pet sati ujutru.

Inače, ova mera usledila je nakon što je drastično pao broj zaraženih virusom kovid 19, pa se tako dnevno beleži manje od 400 novoobolelih.

U Grčku sa antigenskim testom

Od 21. juna svi koji su planirali na putovanje u Grčku moći će da uđu u zemlju i sa negativnim antigenskim testom.

Foto: Unsplash.com

Kako prenosi sajt Civilne zaštite Grčke, zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias je izjavio da je to put ka vraćanju u normalan život.

- Poboljšanje epidemioloških podataka, u kombinaciji sa tekućim programom vakcinacije, omogućava nam da nastavimo sa ukidanjem restriktivnih mera za ponovno pokretanje drugih aktivnosti.

Kako je na sajtu Vlade Republike Srbije objavljeno 16. juna, države članice Evropske unije (EU) odlučile su da Srbiju vrate na spisak epidemiološki bezbednih zemalja, čiji će građani moći da putuju u EU. Proširena lista bi trebalo da počne zvanično da se primenjuje od danas, navedeno je na sajtu.