AKTUELNO

Uprkos svim poteškoćama koje vlasti tzv. Kosova nameću Srbima koji žele da proslave Vidovdan na Gazimestanu onako kako dolikuje, naš narod se okupio i zagrmeo!

Pesma se pevala ponosno, a trobojke su se vijorile. U glas su se orili stihovi "Vidovdana".

Uzbuđenje je bilo na vrhuncu, srca uzavrela, ali sve je proteklo dostojanstveno. Simboli srpskog naroda, države i crkve mogli su se videti svuda.

Ali, okupiti se ove godine na Gazimestanu nije bilo lako.

Policija je pretresala ljude, oduzimala zastave, majice, a na tapetu policajcima našla se i jedna monahinja.

Oni su odlučili i nju da pretresu, a kada je jedan čovek mirno rekao "Ovo je sveta žena, ljudi, zašto pretresate ženu svetu iz manastira", policija ga je izdvojila i dramatično privela.

Svi koji su ulazili u dvorište memorijalnog kompleksa na Gazimestanu detaljno su pregledani.

Policija je zaplenjivala majice koje su navodno "podsticale na mržnju".

Posle parastosa na Gazimestanu dogodio se incident kada su pripadici kosovske specijalne policije primenili silu i uhapsili dvojicu srpskih mladića, Stefana Trajkovića (20) i Vojislava Simića (20) iz Kosova Polja-

Prema Stefanovim rečima, policajac je tražio od njegovog druga da skloni odnosno spakuje srpsku zastavu koju je on nosio, ali kada je počelo koškanje između njih dvojice, prišao je da pomogne drugu.

Na Gazimestanu je danas boravio i srpski patrijar Porfirije, gde je služio pomen kosovskim junacima sa vladikom Teodosijem, mitropolitom Joanikijem i monaštvom i sveštenstvom eparhije raško-prizrenske.

Neposredno pre početka opela na Gazimestanu, obratio se okupljenima kod Spomenika Kosovskim junacima i poručio im da, "ako izgubimo svoj koren i svoj duhovni identitet, onda gubimo sve".

- Onda možemo biti jedna bezoblična masa od koje se može praviti gotovo sve - kazao je patrijarh i podsetio da je simbol odlaska Lazareve vojske u boj sa Osmanskim carstvom, bila odbrana identiteta.