AKTUELNO

Nemanja Spasojević (39) iz Beograda preživeo je prošle subote napad velike bele ajkule, koja ga je napala dok je ronio u okeanu u Kaliforniji, a američki mediji su ga prozvali "najsrećnijim čovekom na planeti"!

Beograđanin je za Foks KTV ispričao kako je došlo do napada na plaži Grej vejl kov u okrugu San Mateo. Kako je pojasnio, na plažu je kobnog dana došao oko 8.35 časova.

Dva metra dubine

- Planirao sam da ronim 45 minuta do sat vremena. Na tom području se retko toliko dugo roni jer je vidljivost obično izuzetno slaba - ispričao je Beograđanin: - Međutim, proveo sam više vremena u vodi nego što sam planirao, jer se poboljšavala vidljivost što sam dublje ronio, bila je oko dva metra. Video sam nekoliko velikih kraba, hteo sam najveću da izronim na obalu, ali baš me je tada napala ajkula.

Kako je pojasnio, dok je pokušavao da ispliva na površinu, na oko dva do tri metra dubine, osetio je bol poput uboda komarca i lagan pritisak. - Dok sam mlatarao nogama, mogao sam da vidim lice ajkule. Gledao sam je sa površine, tako da nisam mogao da vidim baš beli donji deo trbuha, ali mogao sam da vidim njen nos i crne oči - prepričao je svoj susret sa opasnom životinjom.

Imao sreće

Kako je pojasnio šef vatrogasno-spasilačke službe, pukom srećom Spasojević je uspeo sam da ispliva i da sa očevicima sačeka pomoć. - Zbog magle nije mogao da sleti spasilački helikopter, te je on uz asistenciju vatrogasaca prebačen u bolnicu - rekao je šef.

Instinktivno je, kako kaže, počeo da šutira ajkulu kako bi se odbranio. - Šutirao sam je leđima, okrenut stenama. Nadao sam se da će, ako ponovo napadne, udariti peraja. U tom trenutku sam bio u beloj vodi, nisam osećao bol, niti sam imao svest o ozbiljnosti. Mislio sam da je manja, ali mogao sam da osetim da je ronilačko odelo pocepano i da je u njega ušla hladna voda - ispričao je Stojanović.

Mislio da neće uspeti

Kada je nekako uspeo da se izvuče na obalu, shvatio je da mu je odelo puno krvi. - Hteo sam da ga skinem i odvezem se u bolnicu, ali sam shvatio da su povrede opasnije nego što mislim i da gubim mnogo krvi. Ponovo sam navukao odelo u kome sam osećao kako gubim krv, mislio sam da neću stići do stepenica.

Kupači uplašeni!

Kako navode američki mediji, napad ajkule dogodio se izuzetno blizu obale, te se kupači satima nisu vraćali u vodu. - Svi su uplašeni. Ajkule retko napadaju, a i ne približavaju se obali kao u ovom slučaju - rekli su očevici.

Spasojević ističe da mu je pomoć pružio ribar Tom. - Vikao sam: "Napad ajkule", dok me nije primetio. Pomogao mi je i sa mnom sačekao hitnu pomoć, koja me je prevezla u bolnicu u San Francisku. Doktori su mi povezali vene koje je ajkula pokidala - rekao je Nemanja i dodao:

- Verovatno sam ja najsrećniji čovek na planeti. Istog dana, do devet sati uveče, ustao sam na noge i otpušten sam iz bolnice. Mislim da me je ujela deset puta. Ajkula koja je napala Nemanju Spasojevića, prema pisanju medija, bila je mlada i dugačka oko dva metra.

Autor: