AKTUELNO

Broj građana u okolini Beograda koji "rasipa" velike količine vode je povećan zbog letnjih vrućina. Najviše trpe komšije, koji zbog toga imaju slab pritisak vode.

Zalivanje bašta, punjenje bazena i pranje dvorišta samo su neki od načina nenamenskog trošnja vode koje na terenu otkivaju ekipe JKP "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" i Komunalne milicije.

U Beogradu je ovih dana zbog letnjih vrućina nenamenska potrošnja vode povećana 30 odsto, pokazuju podaci. U opštinama Brajevo, Grocka i Obrenovac, potrošnja je dva do tri puta veća od uobičajene.

Na terenu je ovih dana bilo 30 ekipa i kažnjena su 23 korisnika zbog nenamenskog trošenja vode. Osim novčanih kazni koje se kreću od 10.000 do 50.000 dinara, postoji mogućnost da se uvedu blok tarife, koje bi sprečile rasipanje enormnih količina vode, rečeno je iz kabineta gradonačelnika Beograda.

NEKOLIKO SAKSIJA JE U REDU, ALI DA KOMŠIJE NE OSTANU BEZ VODE

Kako kažu iz JKP "Beogradski vodovod" pijaća voda namenjena je za potrebe domaćinstva i higijenske potrebe, dok se sve drugo, kao što je zalivanje bašta i punjenje bazena, ubraja u nenamensko trošenje.

- Nije zabranjeno da neko zalije nekoliko saksija, ali postoje građani koji zalivaju svoje voćnjake i koriste maksimlane kapacitete, nakon čega njihove komšije imaju slab pritisak. Najveća potrošnja do sada zabeležena je u opštini Barajevo, gde su se zalivali voćnjaci i bašte. Kontrola se nastavlja i narednih dana, pogotovo na teritoriji ove opštine, u naseljima Ripanj, Velika Moštanica... - kažu iz ovog preduzeća.

KAZNE AKO SE "UHVATE NA DELU"

"Vodovod" ne utvrđuje prekomernu potrošnju u domaćinstvima tako što obračunava potrošene litre, već tako što inspektori komunalne milicije i radnici Vodovoda proveravaju situaciju na terenu.

- Kontrola obilazi rubna područja grada i kada vide da je bašta zalivena, da se na licu mesta koriste hidranti, sledi kontrola i provera da li je to voda iz vodovoda. Najpre se izriče opomena i, ako se prekršaj ponovi, slede novčane kazne. Onaj ko nenamenski troši vodu, odnosno koristi je u poljoprivredne ili slične svrhe biće sankcionisan novčanom kaznom od 10.000 ukoliko je reč o fizičkom i 50.000 dinara ako se radi o pravnom licu - kažu iz Vodovoda.

NE MOŽE SE ZALIVATI BETON

Vodovod može da opominje, dok je samo komunalna milicija ovlašćena da novčano kažnjava one koji krše ove propise.

- Ne postoji drugi način da potrošnja bude regularna. Iako se voda svakako plaća, prevelika nenamenska potrošnja može da dovede do problema sa snabdevanjem i zbog toga je zabranjena. Svi koji se ozbiljno bave poljoprivredom imaju svoje sisteme navodnjavanja, bunare i ne žele da plaćaju visoke račune za vodu. Ipak, ima i onih koji ne poštuju pravila. Dešava se da ljudi hlade betonske površine, što svakako nije racionalno trošenje - kažu iz Vodovoda.

FABRIKA ZA PRERADU VODE MAKIŠ TRI

Ovim povodom, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić da je vodosistem u Beogradu stabilan, da su svi rezervoari očuvani i da nigde nisu potpuno ispažnjeni.

- I dalje su ekstremno visoke temperature i prava su elementarna nepogoda. Grad se prilagođava da funkcioniše kao i u svakoj elementarnoj nepogodi. Mi smo se za ovo pripremili jer su visoke temperature bile najavljene. Havarije se dešavaju na drugim sistemima i jasno je da su ti sistemi vrlo kritični - rekao je Vesić.

Mi proizvodimo 6.600 litara vode u sekundi, što je mnogo više od projektovanog kapaciteta koji je oko 6.000 litara, naveo je Vesić i dodao da se proizvodi oko deset procenata više nego što je projektovana fabrika Makiš.

- Kada završimo rekonstrukciju jezera sledeće godine imaćemo novih 1.000 litara i ubrzano ulazimo u projektovanje fabrike za preradu pijaće vode Makiš tri, koja bi trebalo da donese novih 5.000 litara u sekundi, čime bismo Beograd obezbedili vodom u narednih dvadeset do trideset godina - istakao je Vesić.

BLOK TARIFE SE USKORO UVODE?

Kako je rekao, osim kažnjavanja moramo da nađemo rešenje za to da ne mogu da se zalivaju bašte i da se troše enormne količine vode, te se razmišlja o uvođenju blok tarifa.

- Mislim da smo špic prošli, uspeli smo da sačuvamo stabilnost našeg sistema i većina građana u svakom trenutku ima vodu. Bilo je nekoliko incidentnih situacija, bio je problem sa mladenovačkim vodovodom, rešavamo te situacije na terenu. Molim građane za strpljenje i kada budemo uradili Makiš tri i nastavili sa širenjem vodovodne mreže većina građana Beograda više neće imati ovakve probleme, ali ćemo naći rešenje kao što je i u mnogim evropskim zemljama da se zna koliko se troši vode po čoveku, kolika je uobičajena potrošnja, a za zalivanje i druge stvari plaćaće se voda skuplje - zaključio je Vesić.

ŠTA JE SVE ZABRANJENO?

Voda iz sistema gradskih vodovoda mora koristiti namenski za pripremu hrane, održavanje lične higijene i domaćinstva, dok je strogo zabranjeno nenamensko rasipanje vode za zalivanje poljoprivrednih i zelenih površina, rashlađivanje pločnika, punjenje bazena i bunara, pranje automobila i slično.

Prema odluci o prečišćavanju i distribuciji vode, zabranjeno je i sledeće:

1. Samovoljno postavljanje vodovodnog priključka od strane neovlašćenog lica, ili bez odgovarajuće tehničke dokumentacije.

2. Povezivanje kućnih vodovodnih instalacija objekta priključenog na gradski vodovod sa vodovodnim instalacijama i uređajima koji dobijaju vodu iz individualnih izvorišta.

3. Ugrađivanje odvodne cevi na vodovodnom priključku ispred vodomera.

4. Priključivanje kućne vodovodne instalacije objekta na gradski vodovod preko kućnih vodovodnih instalacija susednog ili drugog objekta, kao i omogućavanje takvog priključka.

5. Koristiti vodu iz gradskog vodovoda za poljoprivredne svrhe, odnosno zalivanje povrća, voća i dr.

6. Na bilo koji način oštećivati instalacije i objekte gradskog vodovoda.

7. Direktno povezivanje kućnih vodovodnih instalacija sa gradskom vodovodnom mrežom bez vodovodnog priključka.

8. Povezivanje kućnih vodovodnih instalacija sa gradskom vodovodnom mrežom bez mernog instrumenta u vodovodnom priključku.

9. Okretanje vodomera u smeru suprotnom smeru određenom u tehničkim uslovima koje je dalo Komunalno preduzeće.

10. Oštećenje i skidanje plombe na vodovodnom priključku.

11. Neovlašćeno korišćenje vode iz gradskog vodovoda.

#Beogradski vodovod i kanalizacija

#Kazne