AKTUELNO

Pored značajnog kulturno-istorijskog nasleđa okolina Vranja bogata je i prirodnim lepotama. Nova turistička zanimljivost u selu Dulan, desetak kilometara od grada, jeste zoološki vrt.

Seoski ambijent, mesto pogodno za kraći porodični odmor ili popodnevni izlet.

Iako 80 odsto zoološkog vrta čine ptice najatraktivniji su tigar i tigrica - Širkan star šest godina i dvogodišnja ženka koja još nema ime. Uporni posetioci čekaju ili se vraćaju kako bi ih videli. Tigrovi su u izdvojenom delu kompleksa koji je posebno uređen.

Foto: Unsplash.com

- Tigrovi se hrane svakog drugog dana, jedu pet kilograma mesa, ptice se hrane svakog dana, ide čista voda. Ima nas negde oko 10 radnika što radimo u zoo vrtu, nije naporno, volimo ovaj posao, volimo životinje, zato radimo - kaže radnik u zoološkom vrtu "Mišić" Danijel Janković.

Na osam hektara živi više od 2.000 životinja i oko 250 različitih vrsta. Brojne su egzotične ptice čije je prirodno stanište Australija. Pažnju posetilaca privlače flamingosi, crveni irisi, nojevi, ali i zebre, kenguri, kamila, gazela, lama...

Foto: Unsplash.com

Posetioci su oduševljeni i to najviše zbog velikog broja životinja koje se dobro čuvaju. Najmlađima su rakuni favoriti.

Želeli su da ptice koje su čuvali u dvorištu presele u veći prostor. Pre desetak godina članovi porodice Mišić počeli su da prave zoološki vrt, a planiraju da nastave da ulažu.

U okviru zoo vrta postoji i škola jahanja koja radi petkom i vikendom. Deo kompleksa je i hotel-restoran.