AKTUELNO

Predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan najavila je za jesen simanje filma "Žuta kuća".

Na jesen počinje snimanje fima "Žuta kuća". Sada je to aktuelna tema, Haški tribunal se pravi blesav na sve što se dešavalo i u Hrvatskoj i na Kosovu. Mi ćemo da podsetimo na to. Imamo i američkog reditelja, valjda neće reći za njega da pravi propagande srpske filmove - rekla je Trivan za Pink i dodala da će to filmsko ostvarenje biti zasnovano na podacima iz izveštala Dika Martija.

Ona je podsetila da je branila film "Dara iz Jasenovca" kada su mnogi u srpskoj javnosti pitali zašto da to bude državni projekat, zašto da bude kandidat za Oskara.

Foto: TV Pink Printscreen

- Film Dara iz Jasenovca je pomerio standarde u srpskoj kinematografiji - navela je Trivan i dodala da je Hrvatska imala priliku da da pomoć svom reditelju Lordanu Zafranoviću i da naprave film koji neće biti propagandni, kao što kažu za naš.

- Zafranović je jedan od najvećih hrvatskih reditelja, imali su priliku da pomognu. "Djeca Kozare" je trebalo da na drugačiji način pokaže stradanje u Jasenovcu, mada drugačijeg načina nema, jer je to bilo najstrašnije stradanje dece i žena, ali nije podržan u Hrvatskoj i neće se snimati na teritoriji Hrvatske. Neće moći ni da posete kompleks Jasenovca, a ne da dobiju podršku. Toliko o suočavanju sa zločinima u reginu - istakla je Trivan.

Trivan je najavila i snimanje filma "Oluja" podsetivši da je reč o jednom od najvećih stradanja Srba, koje ne bi smelo ostati nezabeležno, te ocenila da nema nacionalne teme koja nije pokrivena.

#Jelena Trivan

#filmovi