AKTUELNO

Pacijent je dobro, pušten je kući. Očekujemo da će se vrlo brzo vratiti uobičajenom životu, kaže specijalista maksiofacijalne hirurgije dr Drago Jelovac.

Na stotine sati priprema i planiranja i 15 časova u operacionoj sali bilo je potrebno timu doktora i sestara da na Stomatološkom fakultetu obave revolucionarni zahvat i pacijentu od kosti lopatice rekonstruišu gornju vilicu preciznom metodom mikrovaskularne transplantacije.

- Pacijent je dobro, pušten je kući. Očekujemo da će se vrlo brzo vratiti uobičajenom životu. On nam se javio zbog otoka u predelu gornje vilice. Nije ga ništa bolelo, ali smo uzeli uzorak za biopsiju i dokazali da se radi o jednom od najzloćudnijih tumora – osteosarkomu - navodi docent dr Drago Jelovac, specijalista maksiofacijalne hirurgije.

Kako je objasnio, radi se o mikrovaskularnoj transplantaciji tkiva, koja predstavlja jedan od najsloženijih zahvata u medicini.

- Prvo mora da se ukloni tumor i pripreme takozvani primajući krvni sudovi za prihvatanje tog transplantata. Zatim se uzima transplantat, u ovom slučaju deo lopatice sa mišićima i krvnim sudovima, koji su jako mali, prečnika manjeg od jednog milimetra - objašnjava Jelovac.

Operacija je u stvari serija velikog broja zahvata, od kojih svaki zahteva uspešno urađen prethodni.

- Mi smo dodali jedan nivo u ovakvu operaciju. Ubacili smo implantat u predeo lopatica, što smo prethodno simulirali preciznim 3D modelovanjem i odredili gde tačno treba da se ugradi kako bi pacijent mogao što pre da počne rehabilitaciju i vrati funkciju usne duplje – žvaće, govori, diše - ističe specijalista maksiofacijalne hirurgije.

Jelovac navodi i da će se lopatica pacijenta, koja je uzeta kao materijal za rekonstrukciju vilice, oporaviti i srasti, a doktori očekuju da će se on vrlo brzo vratiti normalnim aktivnostima.

- Imali smo primer petnaestogodišnjaka kojem smo radili rekonstrukciju donje vilice. Uzeli smo deo kosti kuka. Posle dva meseca je igrao fudbal i vozio bicikl - kaže Jelovac.

Čitava operacija trajala je 15 časova uz čitav tim doktora i medicinskog osoblja, ali su se prethodno za nju pripremali stotinama sati.

#Drago Jelovac