AKTUELNO

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da nije poraz društva izveštaj NVO "Zaboravljena deca Srbije" i ukazao da treba realno sagledati situaciju.

- Treba pogledati stvari realno. U okviru institucije Zaštitnika građana postoji Nacionalni preventivni mehanizam. To je jedan ceo sektor koji se bavi upravo ovom problematikom. Oni su u stalnim posetama ovim ustanovama koje kontorlišu i njihovi izveštaji se podnose periodično, i svakako godišnji izveštaj se podnosi Skupštini Republike Srbije - rekao je Pašalić.

Prema njegovim rečima država Srbija već godinama radi na poboljšanju uslova života u socijalnim ustanovama ovog tipa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tu se posatavlja pitanje da li sva ta deca treba da budu u ovakvim ustanovama. Da li su sva ta deca koja se tamo nalaze deca koja ne mogu da se staraju o sebi i koja podrazumevaju tuđu negu. Ne treba dati generlanu ocenu svemu tome. Ono što sam zagovarao je da treba ići od doma do doma da se vidi šta je potrebno - kaže on.

Kako kaže pašalić, da bi se kvalitet usluge u socijalnim ustanovama poboljšao neophodno je popisati broj domova, broj dece korisnika, broj zaposlenih, koji je kako tvrdi nedovoljan.

- Veliki problem sa kojima se suočavaju domovi jeste komunikacija zaposlenih sa decom i njihovog odnosa prema okolini. Oni koji bi trebalo da se primarno brinu o njima su njihovi najbliži, potom zaposleni, a ono što nije manje važno je njihova socijalizacija sa ljudima van doma - rekao je Pašalić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, država Srbija već godinama radi na poboljšanju uslova života u ovim socijalnim ustanovama ovog tipa.

"Zaboravljena deca Srbije"

Ovaj izveštaj objavili su 24. juna "Disability Rights International" i Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, ukazuje da se Srbija još uvek bori sa pitanjem teških kršenja pojediih ljudskih prava u institucijama koja predstavljaju nečovečno i ponižavajuće postupanje.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je on naveo sam proces obrazovnaja ove dece je izazov za stručna lica.

Kada je reč o obrazovanju dece u tim ustanovama, Pašalić je rekao da se to stavlja u drugi plan. 

- Masovno se postavlja to pitanje. Uglavnom su to deca gde se njihov status koji je mentalno i fizički kompromitovan stavlja u drugi plan. Bitno je da se deca dovedu u stanje blisko normalnom životu da bi mogla da se osamostale. Svakodnevno ih treba posećivati i o tome izveštavati, ako ne potpuno - zaključio je Pašalić.

#Novo jutro

#Zoran Pašalić

#zaštitnik građana