AKTUELNO

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), stupa na snagu sutra, i Uprava carina je spremna za početak njegove primene.

U saopštenju Uprave carina podseća se da je taj sporazum Srbija potpisala u Moskvi 25. oktobra 2019. godine, sa članicama EAEU - Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Jermenijom i Kirgistanom. "Novi Sporazum omogućiće pristup tržištu od 180 miliona ljudi za oko 99 odsto robe sa domaćim poreklom", navodi Uprava carina.

Novim Sporazumom, koji je sada proširen na još dve države -Jermeniju i Kirgisku Republiku, zadržan je visok stepen liberalizacije trgovine koji se primenjivao prema bilateralnim sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, uz dodatnu liberalizaciju za izvoz domaćih proizvoda u EAEU.

Jedna od značajnih novina je da, prema novom Sporazumu, za odobravanje režima slobodne trgovine više ne postoji uslov tzv. direktne kupoprodaje, saopštila je Carina.

To praktično znači, da se prema novom Sporazumu roba može kupovati i prodavati i na osnovu kupoprodajnih ugovora sa trećim licima -posrednicima, dok je odobravanje režima slobodne trgovine prema prethodnim sporazumima bilo moguće samo ukoliko se roba uvozila ili izvozila na osnovu ugovora između rezidenata države jedne ili druge strane.

Primera radi, u Srbiji se može primeniti preferencijalni tarifni režim za robu preferencijalnog porekla Ruske Federacije, za koju se uz dokaz o poreklu i dokaze o ispunjenosti uslova direktnog transporta, u Srbiji podnosi i faktura iz treće zemlje, npr. Evropske unije.

Uprava carina podseća da su ciljevi sporazuma proširenje i unapređenje međusobnih trgovinsko-ekonomskih odnosa, radi ubrzanja ekonomskog razvoja strana ugovornica i postizanja njihove proizvodne i finansijske stabilnosti, što između ostalog podrazumeva predvidivost i transparentnost trgovinskih transakcija.

#Uprava carina