AKTUELNO

Ljudi se žale da radnike taman zaposle a oni daju otkaz jer su dobili ponudu za veće pare.

Leto je prethodnih godina predstavljalo period u kome je ponuda poslova i potražnja za radnom snagom u inostranstvu najveća, te je predstavljalo period u kom domaći radnici mogu da ostvare ozbiljne prihode, i da se u državu sa krajem leta vrate osetno bogatiji.

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Ipak, pandemija korona virusa je prošle godine poremetila sve planove i dotadašnji sezonci su izgubili priliku za deviznim dnevnicama. Ova sezona možda ne može da se poredi sa sezonama 2019. ili 2018. godine, ali kako vreme odmiče radnicima se otvara sve više prilika.

Tome svedoči i sve veći broj objava koje kruže društvenim mrežama, u kojima se domaćoj javnosti nude brojni poslovi po turističkim mestima širom Evrope.

Konobarima plata 700 evra, kuvarima 1200

Tako smo i mi naišli na jedan u kom se nude poslovi u Boki Kotorskoj, konkretno u odmaralištu Protonovi.

U ponudi za radnike ima nekoliko poslova. Barmenima se nudi između 800 i 900 evra plata, Konobarima 700 evra, Kuvarima 1200 evra, Pomoćnim kuvarima 700 evra.

Istaknuto je da se radi u 2 smene od 08 do 4 i od 4 do 12, kao i da radnici imaju jedan slobodan dan dnevno.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Manjak radne snage širom Evrope

Zbog svih novonastalih okolnosti u vezi sa pandemijom korona virusa, grčki ugostitelji sada imaju problem sa manjkom radnika, pa su krenuli u potragu za jeftinom radnom snagom, i to ponajviše za radnicima iz Srbije.

- Grčki ugostitelji tako su već sada, kada sezona kreće uveliko, došli u situaciju da jednostavno nemaju radnike. Zbog toga su pohrlili u Srbiju, čijim je sezoncima i grčki minimalac od 650 evra sasvim pristojna zarada, a posebno imajući u vidu da je to daleko iznad njihovih primanja u Srbiji, rekao nam je jedan ugostitelj iz Polihrona.

Sličan je trend i u Norveškoj, gde takođe nedostaje ugostiteljskih radnika. Zbog toga su Norvežani prošlog meseca popustili ograničenja ulaska, a kako bi privukli radnike koji su "strogo neophodni kako bi se izbegli zastoji u projektima ili preduzećima u naredna četiri meseca".

Sa manjkom sezonske radne snage se suočava i Velika Britanija, koja ne uspeva da odgovori na potražnju za radnom snagom u sektoru poljoprivrede.

#Posao

#sezonski rado