AKTUELNO

Doktori u letnjem periodu preporučuju unos što veće količine voća i povrća.

Kajsije, breskve, paradjiz, salata samo su neke od namirnica koje se mogu naći u prodavncama, ali i na pijacama.

Pojedini građani su skeptični kada je reč o kupovini voća i povrća, pošto se plaše da su prskani proizvodi, a s druge strane doktori savetuju da se leti unosi u organizam što više voća i povrća.

Foto: TV Pink

Gost Jutarnjeg programa na TV Pink bio je Ivan Tomašev, šef odsek granična fitosanitarna inspekcija na prelazu Horgoš, koji je pričao o ovoj temi.

- Procedura na granici je storga. Sve što ulazi u zemlju kontroliše se do detalja. Sama kontrola pošiljaka se sastoji od pregleda dokumentaciju, ali i samog paketa pošiljke. Radimo i vizuelni predmet samih podova, ali i pošiljke. Gledamo da li se radi o prvom unosu robe u zemlju - rekao je Tomašev.

On je dodao da se gleda i da li postoji osnovana sumnja, da je roba nekada ulazila u zemlju, a da sada postoji određeni rizik.

- Svaka pošiljka koja se vraća u zemlju, radimo ponovnu kontrolu. Obično se vraćaju zbog dokumentacije - dodao je on.

Foto: TV Pink

- Mi radimo redovne uzorke na ostake pesticida, kvalitet. Imamo kontrolu primene pesticida. Uzima se oko 2.200 primeraka voća i povrća i radimo kontorlu. Unutrašnja kontrola proverava velike markete, veletržnice, ali i same proizvođaće - rekao je Tomašev.

On je istakao da domaći proizvodi nisu do sada bili pozitivni, dok je jedan iz uvoza, tačnije iz Makedonije bio pozitivan, i ta pošiljka je vraćena.

- Svaki proizvod mola biti registrovan i moraju mu se proveriti fizičko hemijska svojstva. Službe svake godine organizuju škole, u kojima se edukuju proizvođači - dodao je on.

#Jutarnji program

#Televizija Pink

#Voće

'