AKTUELNO

Broj poginulih u poplavama u Nemačkoj i Belgiji porastao je na 157, saopštile su hitne službe, a većina od tog broja je u Nemačkoj.

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Minhenu Vera Sajić izjavila je da u katastrofalnim poplavama u Nemačkoj nema stradalih državljana BiH, niti državljana Srbije i Hrvatske.

- U stalnom sam kontaktu sa kolegama u konzulatima u Frankfurtu, koji je nadležan za poplavljene nemačke pokrajine i sa konzulatom u Štutgartu, sa ambasadom u Berlinu. Nema stradalih građana BiH i nadam se da će tako i ostati - rekla je Sajić.

Ona je dodala da je u kontaktu sa konzulima Srbije i Hrvatske i naglasila da su slike strašne, kao da se na području pokrajina Severna Rajna-Vestfalija i Rajnaland-Pfalc i dalje traga za velikim brojem nestalih.

- Čiste se ulice i domovi gde je to uopšte moguće, ali nažalost cela naselja su nestala u naletima jake vodene bujice. Na terenu je više od 15.000 vatrogasaca, policajaca, vojske i pripadnika drugih humanitarnih službi - izjavila je Sajić.

Još se ne znaju razmere materijalne štete, ali postoje procene osiguravajućih kuća.

- Još se ne zna kolika je šteta, ali procene osiguravajućih kompanija su oko 1,2 milijardi evra. Bolji poznavaoci prilika tvrde da će se šteta zaista meriti milijardama, s obzirom na to da je uništena infrastruktura - putevi i mostovi, kao i privatne kuće, škole, bolnice, jer su, nažalost, nestala cela sela - kazala je ona.

#Nemačka

#Poplave

#Srbija

#građani