AKTUELNO

Kiša koja je pala na Crnom vrhu, planini koja se lepi uz zapadne obode Zlatibora i pripada opštini Priboj, kao i pad temperature usporili su širenje požara i pomogli pripadnicima vatrogasno - spasilačkih bataljona iz Prijepolja, Novog Pazara i Čačka koji se ovde sedmi dan bore sa vatrom.

Zbog konfiguracije terena teško je proceniti kolika površina, uglavnom pod borovom šumom, je do sada ili izgorela ili je trenutno zahvaćena požarom, tek kažu meštani Gornje Jelače na Crnom vrhu, radi se o najmanje 300 hektara.

- Šteta je neprocenjiva, ali svaka čast vatrogascima koji su danonoćno ovde i po nepristupačnom terenu ulažu neviđene napore da požar stave pod kontrolu. Uspešno su zaštitili naše kuće. Kiša koja je padala noćas i jutros nije bila jaka kao što smo priželjkivali, ali vatrogasci kažu da je ipak značila. Mada je površina koja gori ogromna, dim koji se diže sa Crnog vrha više nije veliki kao prethodih dana - priča nam meštanka Gornje Jelače.

Požar na Crnom vrhu izbio je u prošlu nedelju, kako se pretpostavlja usled udara groma, ali je zbog magle primećen tek u ponedeljak ujutro.

Širenje požara levo od Gornje Jelače, prema manastiru Uvac i kanjonu istoimene reke, je prethodnih dana sprečeno formiranjem takozvanih preseka, pojasa koji dele šumski kompleks. Sada se isto to pokušava na suprotnoj strani Crnog vrha, uzvodno Uvcem, gde se požar širio do noćas.

- Šumska uprava i Opština Priboj će angažovati mehanizaciju da se se preseci naprave ka mestu Brezna gde ima dosta kuća, a do kojih se požar može brzo preneti. I mi i vatrogasci gledamo u nebo nadajući će češćim i jačim kišama do sredine sledeće sedmice za kada se ponovo najavljuju vrućine. Nadam se da ćemo dobiti trku sa vremenom, kažu na Crnom vrhu.

U tri mesne zajednice na teritoriji Priboja - Rači, Banji i Kratovu - koje se nalaze u području Crnog vrha od juče je na snazi varenda situacija zbog opasnosti od širenja požara koji je, kako se navodi u odluci, ugrozio stanovništo i imovinu i prouzrokovao štetu velikih razmera.

Autor:

#Crni vrh

#Kiša

#Požar