AKTUELNO

Novi Sad proglašen je za prestonicu kulture za 2022. godinu. Ovaj grad opisuju kao elegantan i opušten, a u njemu je značajan deo svog života proveo jedan od najvećih srpskih pesnika Laza Kostić.

Njegov lik će zauvek krasiti jednu od ulica ovog grada, a kako Novosađani danas čuvaju uspomenu na velikog pesnika srpskog romantizma proverila je ekipa Kurir televizije.

Književnik, pravnik, poliglota, advokat samo su neki od zvanja i epiteta koja se pripsiuju slavnoj ličnosti srpske istorije.

- Laza Kostić je bio genije. Jedan izuzetno inteligentan čovek i jedan od najobrazovanijih ljudi tog doba. Njegova ekscentričnost bila je sastavni deo njegovog karaktera, ali i njegove genijalnosti - kaže Zoran Subotički, istoričar.

I danas Lazu zamišljaju kako sa novinama ispod miške užurbano korača Novim Sadom sa razbarušenom, dugom kosom.

- Novosađani pamte da je vodio računa o telesnom zdravlju i vrlo često je trčao sa svojom čuvenom štopericom koja se i danas čuva izložena u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

- Ova godina je posvećena jubileju 180 godina od rođenja Laze Kostića - kaže Petar Viđikant iz Muzeja Kovilja, rodnog mesta velikog pesnika.

Iako je Laza bio i te kako svestrana ličnost, živeo je od književnosti i za nju.

Autor: