AKTUELNO

Prvi vašar u Zaječaru održan je avgusta 1836.godine, ostalo je zabeleženo u hronikama grada. Poslednjih decenija se u gradu na Timoku godišnje organizuju čak tri vašara. Međutim, zbog epidemije korone vašarište je bilo prazno pune dve godine a da li će se vašardžije ovog jula okupiti na Kraljevici bilo je neizvesno do pre nekoliko dana. Sada je prostor na zaječarskom vašarištu ponovo oživeo.

Vašarište na Kraljevici šareni se od ponude trgovaca iz cele Srbije. Od tradicionalnih liciderskih srca do popularnih gomilica polovne robe i stare tehnike, zaječarski vašar je mesto gde svako može naći nešto za sebe. Nakon dve godine pauze mnogi su se uželeli vašarske atmosfere. Neki pazare, drugi samo razgledaju.

Ove godine je izostala stočna pijaca, ali je bogata ponuda zanatskih i proizvoda domaće radinosti. Zanatlije i trgovci koji već decenijama izlažu na zaječarskom vašaru kažu da im je nedostajalo druženje na Kraljevici.

Zaječarski vašar nadaleko je poznat po domaćim mekicama, pa se bez ove domaće poslastice niko ne vraća kući.

Da li zbog korone ili nekih drugih razloga, vašar je slabiji ranijih godina. Pa ipak, mnogi se nadaju da će već onaj u septembru opravdati epitet najvećeg vašara u zaječarskom regionu.