AKTUELNO

Ove godine se po prvi put obeležava Svetski dan prevencije utapanja.

Tragična je činjenica da se na teritoriji Srbije u proteklih mesec dana dogodilo više od 20 utapanja na vodenim površinama i divljim kupalištima. Određeni broj utapanja se dogodio na bazenima usled nepoštovanja pravila kupališta i pravila ponašanja na istim. Prema procenama SZO globalno 236.000 osoba se godišnje utopi, svakog dana oko 650, odnosno 26 osoba svakog sata. Tiha epidemija smrtnih ishoda koji se mogu sprečiti, navode iz Crvenog krsta Srbije.

Možda baš zato je ove godine, po prvi put, ustanovljen Svetski dan prevencije utapanja. Tim povodom će Crveni krst Srbije organizovati niz aktivnosti na Adi Ciganliji, kod tobogana na novobeogradskoj strani, od 15.30 do 19.30.

Cilj oveležavanja Svetskog dana prevencije utapanja je podizanje svesti građanja o bezbednosti na vodi, postupanju u slučaju poplava, kao i promociji spasilačkog poziva.

Skupština Ujedinjenih nacija je na svom 75. zasedanju donela Prvu Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o globalnoj prevenciji utapanja (A/75/L.76), a 25. jula 2021. godine u čitavom svetu po prvi put obeležiti Svetski dan prevencije utapanja. Moto ovogodišnjeg Cvetskog dana prevencije od utapanja je „Svako može da se utopi, ali niko ne bi trebalo“.

Autor:

#utapanje