AKTUELNO

Dolazi do priliva tople vazdušne mase sa severa Afrike i temperature će ponovo da rastu, rekao je meteorolog Đorđe Đurić za TV PINK.

“Ova promena je danas propraćena i košavom, koja je retka u ovo doba godine, a koja će duvati u toku današnjeg dana. Ona dodatno zagreva vazduh, jer ima efekat fena. Danas i sutra temperature će ići do 36 stepeni, mada ponegde može bit i oblaka, kao i pljuskova sa grmljavinom. Sutra će biti vedrije i temperature će rasti, dok ćemo u četvrtak, petak i za vikend imati temperature koje će rasti i do 40 stepeni”, rekao je Đurić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, najtoplije će biti u Negotinu i Nišu, u dolini Velike Morave.

Prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg Insituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” rekao je da su kardiovaskularni pacijenti izuzetno osetljivi na promene temperature bilo da je niska ili visoka.

Foto: TV Pink Printscreen

Tokio

- U Tokiju nema problema sa temperaturom, oni se nalaze na obali Pacifika i Tihi okean ublažava visoke temperature, ali je problem sa vlažnošću vazduha - rekao je meteorolog. - Približava im se tajfun, biće oslabljen, ali će poremetiti Igre - rekao je Đurić.

“Naš kardiovaskularni sistem reaguje veoma burno i na sniženje i na rast temperature. Organizam mora da se zaštiti od obe promene. Srce pumpa krv u veliki sistem se opterećuje i naš organizam reaguje”, rekao je dr Ristić.

Kako kaže, savet je da kardiovaskularni pacijenti sede kod kuće u to doba, da se pričuvaju.

Vežbe i visoke temperature

Dr Ristić je istakao da trening treba prilagoditi fizičkim sposobnostima svakog organizma. - Izbegavati najtopliji deo dana, i voditi računa o hidrataciji - rekao je dr Ristić.

“Događa se da na visoke temperature organizam širi krvne sudove, znoji se, sve to izaziva hiportenziju, ljudi mogu da kolaboriraju, dolazi do promene cirkulacije u mozgu”, rekao je dr Ristić.

Autor:

#Miljko Ristić

#Đorđe Đurić