AKTUELNO

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr. Sanja Radojević Škodrić objašnjava da su sve vakcine koje su registrovane u Srbiji efikasne.

Kada je u pitanju vakcina "Sinofarm" doktorka objašnjava da su se pojavili pojedini navodi da ista nije pouzdana, objašnjavajući da je u pitanju laž, i da je vakcina efikasna čak i do 95 odsto kada je u pitanju "Delta soj" koronavirusa.

- Kod mladih između 20 i 39 godina, njena efikasnost jeste 99 odsto, dok je kod starijih preko 60 godina 93,3 odsto - kaže Škodrić.

Foto: TV Pink Printscreen

Škodrić dodaje da su i ostale vakcine isto tako pouzdane, navodeći da ljudi obrate pažnju na studije koje se pojavljuju, kao i to ko ih je radio, jer da bi ista bila relevantna, mora da bude priznata.

- Postoje razne studije, ali nisu sve priznate, i moraju da se isfiltriraju one čiji su podaci priznati - objašnjava Škodrić.

TREĆA DOZA VAKCINE

Škodrić kaže da je preporuka "Batuta" to, da se treća doza preporučuje od strane koordinacionog tela za imunizaciju osobama koje spadaju u tzv. rizičnu grupu pacijenata.

- Kada su u pitanju druge svetske institucije, od njih još uvek ne postoje preporuke kada je u pitanju treća doza. Te preporuke očekujemo, ali tek na jesen, jer se još uvek prate studije koje su pri kraju - priča Škodrić.

Foto: TV Pink Printscreen

Škodrić kaže da kada su u pitanju rizične grupe, njima se preporučuje treća doza, a da je najbolja solucija da se primi ona vakcina koja je bila prvi izbor građana.

- Imamo dve grupe vakcina koja je stara koja u sebi sadrži ceo virus, i RNA, a to je Moderna, Astrazeneka i Fajzer. Sasvim je logično da ako ste primili jednu grupu, tu treba i da primite - nastavlja Škodrić.

Autor: