AKTUELNO

Ovo je najnoviji presek koronavirusa u Srbiji.

U prethodna 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9,275 građana od kojih je 386 bilo pozitivno, dok su preminula 4 pacijenta. Na respiratorima nalazi se 8 ljudi.

Inače, ranije danas epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon rekao je danas da imamo porast aktivnosti virusa, kao i da očekujemo porast broja novozaraženih, i tokom sledeće nedelje. Dodao je da "ne možemo znati kakve će posledice imati povratak turista".

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo jeste talas, možemo da ga nazovemo blagi talas ali porast svakako jeste. Pouzdano se može reći da naredne dve nedelje doći do porasta aktivnosti. Za sve festivale, slavlja dostavljeno je ono što se preporučuje, a to je da budu zaštićeni, da su vakcinisani, da su preležali, testirani i da nose masku sve vreme. Što se tiče festivala imali smo primer Egzita i on je dobro prošao. Otkrili smo i zaražavanja, ali nije došlo do naglog skoka - objasnio je dr Kon.

Nove mere na jesen?

O novim merama i zabranama u smislu zatvaranja kao što je bilo teško da će biti govora. Biće sigurno kada dođu četvorocifreni brojevi da ne mogu javna okupljanja da budu kao sada, sada je do 500 ljudi. Sve što je više od 500 traži odobrenje od Kriznog štaba. Dato je uslovno šta sve treba da se obezbedi, da se zaštićeni okupljaju, ali i svedoci smo da se to ne poštuje. Moramo da podignemo svest o tome, ja kao epidemiolog imamo obavezu da insistiram na vakcinisanosti onih koji će ući u kolektive i na zaštićenosti - rekao je Kon.

Takođe, profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, rekao je kako je siguran da će školska godina početi na vreme.

Foto: TV VESTI

Siguran sam da će školska godina da počne regularno, jer ne očekujemo značajniji porast broja inficiranih na dnevnom nivou do oktobra! - rekao je Tiodorović.