AKTUELNO

Direktorka psihijatrijske bolnice "Laza Lazarević" prof.dr Ivana Stašević Karličić ističe da se koronavirus ne ponaša kao nama, do sada poznati respiratorni virusi, najavljujući da ćemo sa kovidom zasigurno živeti još neko vreme.

Kako Karličić dodaje, stanovništvo se opustilo, a mere koje su donete, i dalje su na snazi.

Vakcinacija je nažalost usporila, ali treba napomenuti da je ista upravo najbolja mera protiv koronavirusa. Vakcina je jedini izlaz iz ove krize - kaže Karličić.

Karličić ističe, da se povodom vakcinacije dece treba sačekati sa zvaničnim saopštenjima, dokazima, studijama i koncenzusima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Virusolozi i imunolozi treba da se izjasne o tome. Ako oni to odobre, mi nemamo dilemu. Neodgovorno je iznositi lične stavove u vremenu kada je društvena kriza, a ono što nam je najpotrebnije je široki društveni koncenzus - kaže Karličić.

Kako dodaje, celo stanovništvo treba da bude jedinstveno, da bismo imali efikasnu borbu sa koronom.

- Važni su svi segmenti društva, od pojedinca do države - nastavlja Karličić.

Prof dr Vladimir Jakoviljević napominje, sa vakcinacijom dece treba biti obazriv. On objašnjava da se najpre treba voditi računa o svim kolektivima, jer će, bez vakcinacije svako veće okupljanje, biti izvor zaraze.

Foto: TV Pink Printscreen

Jakovljević ističe da je ciljna grupa mlađa populacija, i stariji adolescenti.

- Mlađi se više društve, u kontaktu su, kreću se. Bio je niz festivala, koncerata. Svi treba da se upregnemo i da stavimo ovu situaciju pod kontrolu - dodaje Jakovljević.

Kako objašnjava jakovljević, ovaj virus se ne "ponaša po knjigama", podsećajući na činjenicu da bi virus pod jakim temperaturama trebao da slabi, što, kako smo s euverili, nije tačno.

- Tek ćemo videti kako se virus odrazio na ljude koji su bolovali od kovida - objašnjava Jakovljević.

Autor: