AKTUELNO

Iako u narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature kao proteklih dana, izuzetno toplo vreme se nastavlja - na snazi će biti i žuti i narandžasti meteo-alarm, navodi meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj.

On je naveo da iako smo posle užarenog jula očekivali da će tokom avgusta vreme biti znatno prijatnije, lampica na meteo-alarmu se ne gasi - na snazi će biti i žuti i narandžasti meteo-alarm.

Foto: RHMZ

"Iako u narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature koje smo imali prethodnih dana, izuzetno toplo vreme se nastavlja, tako da će i dalje biti rizik zbog pojave šumskih požara na celom području Balkanskog poluostrva ali i istočnog Sredozemlja", navodi Sovilj.

Ocenjuje da će ovo će biti jedno od od najtoplijih leta i kako kaže, to je posledica izuzetno izraženog toplatnog talasa koji je zahvatio centralno i istočno Sredozemlje u prethodnom periodu gde su temperature bile i do 47 stepeni koliko je izmereno u pojedinim delovima Grčke.

"Najtoplije leto do sada bilo je 2012. godine. Prema dosadašnjim vrednostima još nismo dostigli te vrednosti temperature kao tog leta, ali u svakom slučaju ovo će biti jedno od najtoplijih, pogotovo što ćemo i u narednom periodu imati izuzetno toplo vreme i na snazi će zbog toga biti i žuti i narandžasti meteo-alarm", objašnjava Sovilj.

Kako kaže, u narednom periodu neće biti uslova za padavine.

"Nema padavina, i ako ih bude one će biti lokalnog karaktera u vidu izolovanih pljuskova, ali nikakvog pravog osveženja ili intezivnih padavina koje bi značajnije stabilizovale situaciju neće biti", navodi Sovilj.

Navodi i da su zbog porasta temperatura reagovale i Ujedinjene nacije koje su u svom izveštaju navele da je upaljen crveni meteo-alarm za čovečanstvo zbog neodgovornosti čoveka prema prirodi.

"Taj izveštaj je dat zbog porasta temperature koji je primetan i na našem području. U proteklih šezdesetak godina imamo porast temperature za dva do tri stepena. Sam taj porast temperature vodi i izraženijim toplotnim talasima u toku leta i pojavi intezivnijih šumskih požara", navodi Sovilj.

Ističe da je zbog svega toga pred nama važan zadatak - da smanjimo upotrebu fosilnih goriva i koristimo zdraviju energiju.