AKTUELNO

U Srbiji je prvi put otkriven početkom jula.

Delta soj korona virusa koji je stigao početkom jula u Srbiju, već je zauzeo apsolutnu dominaciju u našoj zelji, kaže za Telegraf.rs prof. dr Tanja Jovanović, sa Instituta za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji radi sekvenciranje genoma.

Prof. dr Jovanović, koja je i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, otkriva za naš portal da je indijskim, odnosno delta sojem, zaraženo više od 90 odsto pacijenata, i ističe nam da su to pokazali upravo obrađeni podaci.

- Podaci koji su upravo danas očitani pokazuju da je delta soj dominantan i da njega ima 90, pa i više od 90 odsto zaraženih pacijenata - kaže prof. dr Jovanović za Telegraf.rs.

Prošle nedelje su u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za naš portal rekli da je delta soj potvrđen kod 14 osoba u našoj zemlji. Danas su nas za nove informacije uputili upravo na Institut za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta.

Prof. dr Jovanović, međutim, nije mogla da nam kaže tačan ukupan broj, ali nam je otkrila da je samo u ovoj grupi uzoraka, koja je danas završena sa obradom, na delta soj bilo pozitivno 23 uzorka.

- A, to su uzorci iz jula i avgusta meseca koji su analizirani. To praktično znači da u aktuelnoj fazi, slobodno možemo reći četvrtog Talasa, imamo dominaciju delta varijante - rekla je prof. dr Jovanović.

Kako je 1. jula objavilo Ministarstvo zdravlja, delta varijanta je u Srbiji otkrivena kod dva državljana naše zemlje, koji su se pre toga vratili iz inostranstva. Navodno, iz Rusije.

Oba pacijenta su bile mlađe osobe, koje nisu vakcinisane, a u tom trenutku su bile u stabilnom opštem stanju. Nisu bili vakcinisani.

Delta soj korona virusa prvi put je otkriven u Indiji. Na Zapadnom Balkanu najpre je identifikovan u Hrvatskoj 28. juna, potom na Kosovu 29. juna.

Indijski, odnosno delta soj korona virusa, poznat još i kao dupli ili dvostruki mutant, nezaustavljivo se širi planetom i ne karakteriše ga gubitak čula ukusa i mirisa.

Nova varijanta virusa SARS-CoV-2 zabrinula je naučnike koji su joj zbog dvostruke promene na spajk proteinu odmah dali naziv "dupli mutant".

U Indiji su se dve mutacije pojavile zajedno, zbog čega se često govori o "dvostrukom mutantu". Ta činjenica ne znači nužno da je varijanta dvostruko zaraznija ili opasnija, to tek treba istražiti, a do sada nema podataka.

Pored delta soja, u Srbiji je prisutan i britanski, koji je u našoj zemlji potvrđen u januaru ove godine.

Autor: