AKTUELNO

U poslednjih nekoliko decenija primetni su napadi na Srbe u regionu, a istoričan Bojan Dimitrijević kaže kako je to zapravo očekivano.

Dimitrijević dodaje kako je pravo čudo što i nakon 30 godina države koje su postale samostalne, nisu prevazišle mentalne podele, već su kako je rekao ostale zarobljene u tim istorijskim pričama.

Foto: TV Pink Printscreen

Države koje su nastale na prostoru bivše Jugoslavije kreiraju sve na negiranju srpstva. Taj čitav proces negacije svega onoga što dolazi iz Beograda je živ i danas, što je neverovatno posle 30 godina i to je pravo čudo, jer su te države postale samostalne. To pokazuje da region nije prevazišao te mentalne podele i da se nije bavio ekonomijom, nego je ostao zarobljen u tim istorijskim pričama i prosto ti režimi u susednim zemljama, kada nemaju šta drugo, izdvajaju Srbe kao ovakve ili onakve - rekao je Dimitrijević.

Foto: TV Pink Printscreen

Istoričar Miloje Pršić kaže da je za vreme Berlinskog kongresa stanovništvo u Bosni i Hercegovini bilo srpskog porekla, a da su tada bila osporavana naša udruženja i pisanje ćirilicom.

Stanovništvo u Bosni i Hercegovini bio je srpskog porekla, ono što preživljava tada srpski narod je da se brani ćirilica. Tamo se tad zabranjuju naša udruženja, pisanje ćirilicom, pokušavaju da se stvori jedna druga nacija, imate iseljavanje stanovništa. To je vreme Berlinskog kongresa - rekao je Pršić.

Foto: TV Pink Printscreen

Pukovnik u penziji Miroslav Španović dodaje kako je Srbija tokom celog 20. veka živela pod pritiskom Nemačke, a govoreći o Jugoslaviji ističe kako su Srbi platili cenu, dok su ostale države izvukle korist.

Foto: TV Pink Printscreen

U kompletnom 20. veku Srbija živi pod pritiskom Nemačke. Mi smo takve stvari doživeli. Cenu Jugoslavije su platili Srbi, ostale zemlje su izvukle korist - kaže Španović.

Opširnije u nastavku: