AKTUELNO

Srbija je s tugom primila vest o tragediji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin uputio je pisma saučešća ministru odbrane Ruske Federacije Sergeju Кužugetoviču Šojguu kao i ministru unutrašnjih poslova Republike Turske Sulejmanu Sojluu, povodom tragedije prilikom pada aviona sa tursko-ruskom posadom, tokom gašenja požara u blizini grada Adane u Turskoj.

- Dragi moj druže, veoma me je potresla vest da je pet pripadnika Ministarstva odbrane juče poginulo prilikom pada aviona kojim su gasili požar u Turskoj. Pripadnici Ministarstva odbrane Ruske Federacije, zbog hrabrosti i požrtvovanosti kojom štite svoju otadžbinu, uživaju moje veliko poštovanje i divljenje. Juče su nesebično pomagali drugima koji su u nevolji. Nikada neću zaboraviti koliko su ruski heroji pomogli nama kada su nas zadesile katastrofalne poplave, kao i tokom borbe sa užasnim požarima. Molim te da primiš moje iskreno saučešće i želim da znaš da smo pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i ja u mislima sa tobom i porodicama poginulih heroja. Takođe, zamolio bih te da porodicama poginulih preneseš moje najdublje saučešće - navodi se u pismu saučešća upućenom ruskom ministru.

U Pismu upućenom turskom ministru, Vulin ističe da je Srbija s tugom primila vest o tragediji.

- Poštovani ministre Sojlu, sa velikom tugom smo primili vest o padu aviona sa tursko-ruskom posadom u blizini grada Adane i ovim putem Vam u svoje lično ime i u ime svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije upućujem reči saučešća porodicama trojice tragično nastradalih državljana Republike Turske. Posada aviona, koja je bila danonoćno angažovana na najtežim zadacima, predstavlja istinski simbol hrabrosti i požrtvovanosti u borbi sa šumskim požarima, sa kojima se Republika Turska, poput mnogih drugih zemalja, trenutno suočava. Кoristim ovu priliku da uputim reči podrške svim spasilačkim timovima i civilima, koji rizikujući svoje živote neumorno rade na spasavanju što više ljudi, u trenutku kada se Vaša zemlja, pored nezapamćenih šumskih požara, suočava i sa katastrofalnim poplavama koje su do sada odnele više desetina života. Poštovani ministre, primite još jednom izraze poštovanja i najdubljeg saučešća porodicama žrtava katastrofalnih poplava i šumskih požara - navodi ministar Vulin.

Podsetimo, amfibijski avion Beriev Be-200ChS registarske oznake (RF-88450) srušio se u Turskoj, kada je udario u planinu dok je gasio požar, izvestil su ruski i turski mediji. Tragedija u kojoj su poginulo osmoro ljudi, pet ruskih i tri turska državljana dogodila se u regionu Maraš.

#Aleksandar Vulin