AKTUELNO

Niški epidemiolog dr Branislav Tiodorović otkrio je da je došlo do povećanje smrtnosti od korone, ali i da je 92 odsto hospitalizovanih nevakcinisano!

U Srbiji je nažalost počeo novi talas epidemije, korona brojke se iz dana u dan povećavaju, a epidemiolog dr Branislav Tiodorović je komentarisao trenutnu epidemiološku situaciju. On je istakao i da imamo povećanje broja umrlih.

- Moram reći da nas novi talas nije mnogo iznenadio, možda je malo poranio, ipak smo očekivali da ćemo avgust završiti malo mirnije. Trenutna epidemiološka situacija je nesigurna sa tendencijom da pređe u nepovoljnu, to nam govore cifre pozitivnih, ali i cifre o hospitalizaciji, koja se povećava, moram reći ipak blaže nego što bismo očekivali kada je delta soj u pitanju. Imamo mnogo veći broj prvih pregleda, a na tom broju se ipak daleko manje desi da imamo onih koji moraju u bolnicu. Veći broj ima lakšu sliku, ali ima i srednje teških, nažalost imamo i povećanje umrlih - kaže Tiodorović i dodaje:

Ono što smo bili srećni jedno vreme da nije bilo umrlih, to se poremetilo, i moram reći podatak od prošle noći, imali smo mladog čoveka od 22 godine koji je umro i nije bio vakcinisan. Skoro svi koji su, nažalost, fatalno završili su bili nevakcinisani, a više od 92 odsto je onih koji su hospitalizovani, a da nisu vakcinisani. Prema tome, može se zaključiti da svaki nevakcinisani ima strahovito veće šanse da oboli sa teškom kliničkom slikom, možda 20 puta veće nego što bi to bilo kod vakcinisanih sa hroničnim oboljenjima.

Epidemiolog je istakao da i vakcinisani mogu da se zaraze.

- I vakcinisani mogu oboleti ako imaju teška hronična oboljenja, pad imuniteta, zato smo juče počeli sa trećom dozom i time ćemo pokušati da zaštitimo sve te koji imaju izrazitu imunodeficijenciju - kaže dr Tiodorović.

#Branisalv Tiodorović

#koronavirus