AKTUELNO

Samoubistvo kod mladih zapravo jedan od glavnih uzroka smrtnosti kada govorimo o populaciji između 15 i 30 godina, rekla je za TV PINK Dr Aleksandra Dutina, sa Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Trinaestogodišnji dečak, na očigled turista, u ponedeljak popodne, preskočio je ogradu i skočio sa mosta na Tari. Tri nedelje ranije, dvadesetogodišnja devojka, takođe iz Pljevalja, izvršila je samoubistvo, na istom mestu i na isti način.

Dvoje mladih ostavili su na Instagramu i identičnu poruku na engleskom jeziku SAFE PLACE (sigurno mesto), napisano istim slovima u kockicama i šest srca po istom redosledu boja.

Foto: Društvene mreže /Screenshot

Bizarno je i da oboje prati isti broj ljudi, dok je broj osoba koje je pratilo ovo dvoje mladih identičan, njih 538.

Internetom kruži tumačenje da je u pitanju broj kojim se prizivaju anđeli i traži pomoć da se prebrode teški trenuci.

Dr Dutina kaže da je samoubistvo kod mladih zapravo jedan od glavnih uzroka smrtnosti kada govorimo o populaciji između 15 i 30 godina.

Foto: TV Pink Printscreen

„Najčešći razlog za samoubistvo u tom dobu su problemi u školi, problemi u porodici i vršnjačko nasilje“, rekla je dr Dutina.

Ona ističe da se mladi sve više ohrabruju i sve više traže pomoć stručnjaka.

„Kada doživljavaju krizu, nekada je dovoljan samo razgovor da se promeni ugao gledanja i da se ukaže na moguće rešenje“, rekla je dr Dutina.

SOS telefoni za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu:

011/7777-000

0800- 300-303

Foto: TV Pink Printscreen

Autor:

#Mladi

#Psihijatar

#Samoubistvo