AKTUELNO

Roditelji s nižim primanjima češće odlučuju da ovakve nabavke obave u celini, na jednom mestu, ukoliko mogu, pa da plaćanje izvrše na rate. Cene su manje za mlađe đake, ali što više školaraca u kući, to je i trošak veći.

Približava se kraj avgusta i ostalo je još samo malo vremena do dana kada đaci kreću u škole. Kako još uvek nema nikakvih indicija koje govore u prilog suprotnom, svi đaci će sedeti u školskim klupama od 1. septembra.

Kada je reč o udžbenicima, tu prvaci "finansijski" stoje najbolje, u smislu da ne moraju da nabavljaju obimne komplete, kao na primer sedmaci i osmaci ili učenici u gimnazijama.

Mada se cene knjiga nisu bitnije menjale od početka pandemije, za učenike pojedinih gimnazija kompleti koštaju približno 20.000 dinara, dok za prvake taj iznos može da se kreće u rangu 6.000-7.000 za nekoliko knjiga i vežbanke ili radne sveske, i to iz predmeta maternjeg jezika, matematike, muzičkog, likovnog, fizičkog vaspitanja, stranog jezika, predmeta svet oko nas, građanskog vaspitanja ili veronauke.

Pred polazak u školu postoje i drugi podrazumevani troškovi. Potebno je kupiti pernicu, olovke i bojice, lenjire i šestare, sveske, ranac… O novoj odeći i obući da se i ne priča.

Kada je reč o opremi koja može da se kupi u knjižarama, najjeftinija varijanta su "kineske robne kuće", ali je takva roba i najslabijeg kvaliteta. Ranac od hiljadu dinara, pernica od nekoliko stotina, olovke i dodatni pribor za još nekoliko stotina, do hiljadu dinara – recimo da ova opcija košta do tri hiljade dinara, ali uz raniju napomenu da i nije najisplativija jer će zahtevati brzu dopunu ili zamenu.

Za mlađe đake preporučljivo je kupiti, pre svega, ranac sa ojačanjem na leđima, koji bi trebalo da potraju. Takvi modeli u boljim knjižarama koštaju od 2.500 do 7.000 dinara.

Unapred napunjene pernice koštaju oko 1.000-1.500 dinara. Sveske su jeftine i mogu se pronaći po ceni od nekoliko desetina dinara po komadu, ali one spadaju u najčešću potrošnu robu.

Roditelji s nižim primanjima češće odlučuju da ovakve nabavke obave u celini, na jednom mestu, ukoliko mogu, pa da plaćanje izvrše na rate. Neki se zbog toga odlučuju za uzimanje proizvoda iz bogate ponude keš kredita iz banaka, a ukoliko imaju više školaraca u kući, sve ove sume treba pomnožiti sa brojem dece.

#škola