AKTUELNO

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 1.079 hospitalizovanih pacijenata, a među njima sve je više mladih osoba, upozoravaju lekari.

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Ivana Milošević rekla je da je starosna struktura pacijenata različita, da ima puno mladih, kao i starijih ljudi. U ovom trenutku najteži bolesnik koga leči ima 29 godina, navela je Miloševićeva.

Mladi treba da budu vakcinisani da bi zaštitili i opšte i reproduktivno zdravlje, poručila je i Ana Mitrović Jovanović, načelnica Dnevne bolnice u GAK Narodni front.

Na respiratorima se, prema jučerašnjem preseku, nalazi 65 osoba. Zbog pogoršanja epidemijske situacije, kovid-ambulante produžavaju radno vreme: radnim danima od sedam do 20 sati, a subotom od osam do 18.

Sa rastom broja zaraženih, u nekim krajevima raste interesovanje za vakcine. U Kraljevu je 1.700 ljudi primilo treću dozu. Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić rekao je da je vidno povećano interesovanje građana za vakcinaciju trećom dozom, kao i da je zaključno sa jučerašnjim danom 120.000 građana Srbije vakcinisano trećom dozom.

Međutim, kako je naveo, za kolektivni imunitet treba bar još milion vakcinisanih.

Vakcinu je do sada primilo i oko 70 odsto zdravstvenih radnika.

#koronavirus