AKTUELNO

Da priroda ne prestaje da nas zbunjuje i oduševljava dokazuje i priča Jovanke Vukosavljević Grujičić iz Loznice.

Domaća jaja koja Jovanka svakodnevno pronalazi u kokošincu svog domaćinstva hrane čitavu porodicu, a nedavno ih je jedno otkriće potpuno iznenadilo. Naišavši na jaje koje je svojom veličinom odstupalo od drugih kokošijih jaja, Jovanka je najpre mislila da se unutra nalaze dva žumanceta, a ispostavilo se da je reč o još jednom jajetu unutar njega!

Fotografije možete videti OVDE.

- Iako veće od drugih jaja, nije mi bilo mnogo neobično, jer sam mislila da je u pitanju jaje sa dva žumanceta, kakvo sam viđala i ranije, a koje može slobodno da se upotrebi. Međutim, kad sam ga razbila u tiganj, sačekalo me je pravo iznenađenje! Pored belanceta i žumanceta našla sam još jedno čitavo jaje sa ljuskom koje je bilo manje od uobičajenih jaja. Sve zajedno izgledalo je kao Kinder jaje sa iznenađenjem u sebi - kaže Jovanka.

Dodaje da kokoške gaji dugo, više iz hobija nego potrebe, te se dešavalo da pronađe mala jaja čak i sa zelenom ljuskom, međutim "jaje u jajetu" pravi je izuzetak.

- Ovako nešto vidim prvi put u životu i ja i ljudi iz moje okoline. U prilog činjenici da se radi o neobičnoj pojavi ide i to što sam odrasla u domaćinstvu u kom je moja majka gajila na stotine kokošaka, ali ovako nešto se nikada nije desilo. Žumance i belance sam pojela, a jaje koje je bilo unutra nisam upotrebila. Sačuvaću ga neko vreme kao podsetnik koliko je priroda svemoćna - kaže Jovanka.

Sa nama je podelila i zanimljivost vezanu za kokošku za koju sumnja da je snela ovo neobično jaje.

- Nju sam kupila na lozničkoj pijaci od prodavca koji mi je rekao da se radi o ukrštenoj vrsti koju nazivaju Lepotica i stvarno jeste prava lepotica - zaključuje Lozničanka.

#Jaje

#Loznica