AKTUELNO

U Srbiji je danas počela nova školska godina uz mere zaštite od širenja virusa, dok je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da prati novi soj nazvan Mu.

Prema poslednjim zvaničnim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još 14 ljudi, a novozaraženih je 2.981. SZO je saopštila da soj Mu prvi put identifikovan u Kolumbiji u januaru, prenosi agencija AFP.

Ovaj soj sa naučnom oznakom za sada je dobila klasifikaciju "varijanta koju treba pratiti".

SZO je precizirala da taj soj ima mutacije koje bi mogle da ukažu na rizik od rezistencije na vakcinu, i naglasila da su potrebne dodatne studije. U svetu je do sada zaraženo više od 217,7 miliona ljudi, a preminulo više od 4,51 miliona. Dato je više od 5,29 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 14 ljudi, a zabeležen je još 2.981 novi slučaj od 15.529 testiranih.

Od početka epidemije zvanično su potvrđeno 762.933 slučaja zaraze, a preminulo je 7.292 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs. U bolnicama je trenutno 1.231 pacijent, a na respiratorima je 80 ljudi.

Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove, rekao je da će nadležni insistirati na pojačanom nadzoru u javnom prevozu, tržnim centrima i megamarketima.

Foto: Pixabay.com

Najavio je pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata i vozila javnog saobraćaja.

Jelena Begović direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo rekla je da je delta soj jako brzo ušao u populaciju i istisnuo sve dosadašnje sojeve.

"Ono što je njegova glavna razlika u odnosu na dosadašnje sojeve je činjenica da se strašno brzo širi. Na početku pandemije jedna osoba je mogla da zarazi dve, sada je delta soj doveo do toga da jedan čovek može da zarazi osam do devet ljudi", kaže Begović.

Kako će funkcionisati školska 2021/22. godina?

Časovi u osnovnim i srednjim školama će trajati uobičajenih 45 minuta i neće biti podeljeni po grupama, saoštio je ministar prosvete Branko Ružić.

Situacija u školama će se razmatrati na nedeljnom nivou u svakoj lokalnoj samoupravi i trenutnoj epidemiološkoj situaciji i skladu s tim će se primenjivati tri modela nastave - zeleni, narandžasti i crveni model.

Nadležni iz lokalnih samouprava dostavljaće podatke o broju vakcinisanih i zaraženih i na osnovu toga uvodiće se određene mere u školama.

Zeleni model

On pokazuje da je okruženje sigurno i da svi učenici i nastavnici mogu da prisustvuju redovnoj nastavi. Đaci će nositi maske samo dok razgovaraju ili odgovaraju, a vakcinisani nastavnici ne moraju da nose masku sve dok ne priđu učeniku na rastojanju bližem od 1,5 metara.

Narandžasti model

Ovaj model važi za učenike sedmog i osmog razreda, kao i za srednjoškolce. Nastava će jedan dan da se odvija onlajn, a jedan neposredno u školama. Ovaj model po potrebi može da se primeni i na učenike petog i šestog razreda.

Crveni model

Ovakav model sprovodiće se u najugroženijim jedinicama lokalne samouprave u kojima je veliki stepen rizika po zdravlje stanovnika. U tom slučaju će se nastava odvijati na daljinu - od prvog do četvrtog razreda časovi će trajati pola sata, a đaci će biti podeljeni po grupama. Učenici od petog do osmog razreda pohađali bi nastavu kombinovano - jedan dan onlajn, drugi neposredno u školama, a srednjoškolci bi u potpunosti prešli na nastavu na daljinu.