AKTUELNO

Stari ribolovac sa Drine ovih dana, poučen ličnim iskustvom, savetuje prijatelje. Ne sa vode, nego iz bolničke postelje, a ne o tome kako uloviti ribu, nego kako u današnje vreme sačuvati zdravlje i ostati živ.

- Kad bi znao narod kako je u korona bolnici ne bi u narednih 10 godina otišao na svadbu kod najrođenijeg - napisao je Andrija Ljubičić na svom Fejsbuk profilu.

Ne koristi Fejsbuk da bi "pametovao" već katkad objavi fotografije sa ulovljenom ribom, porodicom, lepote drinskih virova... Ovoga puta je rešio da "progovori".

Dvanaesti je dan kako se meštanin Sevojna, koji ima vikendicu kraj Drine u Gvozcu kod Bajine Bašte, gde provodi najviše vremena, nalazi na lečenju u užičkoj kovid bolnici. Poslednjih deset je na kiseoniku.

- Nisam se ja u toj objavi požalio na uslove u bolnici! Ništa ovde ne nedostaje i svi pacijenti imaju najbolji mogući tretman. Svaka čast lekarima i sestrama kako brinu o nama. Hteo sam da objasnim kako je bolest teška, da se treba čuvati i vakcinisati. Meni, dijabetičaru, vakcina je spasila život, prošao sam sa lakšim oblikom korone, ali mi nimalo nije bilo svejedno - priča Ljubičić poznat pod nadimkom Čkalja.

Oseća se mnogo bolje nego prethodnih dana kad ga je pratila temperatura 39. Jutros je trebalo da izađe na kućno lečenje, ali će odlukom užičkih lekara ostati u bolnici još koji dan jer mu je potpora kiseonika i dalje potrebna. Ne zna gde se zarazio, ali se žestoko kaje što nije izbegavao gužvu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Bio sam nedavno na dve svadbe. Nisam bio za to da se ide, ali je rodbina navaljivala "hajde pa hajde". Da ne grešim dušu, ne mogu da tvrdim da sam se zarazio na nekom od veselja, možda sam virus pokupio među ljudima na Drini ili na drugom mestu. Samo znam da dok traje ova pošast ja u gužvu više ići neću, taman i kod najrođenijeg. Veselja, more, bazeni, kafići... Ljudi, ludost je ići, ne trčite kao ovce, biće vremena za slavlja i provod. Iskusio sam na svojoj koži. Bolest je opasna - poručuje Čkalja.

Pitanje je šta bi bilo sa njim, kako kaže, da nije bio vakcinisan. Ovako je "samo" prošao sa povišenom temperaturom i jakim kašljem.

- Ne plašim nikoga, svako ima pravo na svoj izbor, samo pričam šta sam osetio na svojoj koži i ljudski savetujem. Ako uopšte vredi ljudima govoriti. Oko mene je bilo, a ima i danas mnogo težih pacijenata koji se bore za vazduh. Jedni odlaze, drugi dolaze, a ipak je više prijema nego otpusta iz bolnice. Čoveku kroz glavu ovde najčešće prolazi: "Samo da preživim". Otkuda ja znam šta ima u vakcini, ali verujem stručnim ljudima. Zato sam se i vakcinisao. I pokazalo se da sam bio u pravu - savetuje iz užičke kovid bolnice stari vuk sa Drine.