AKTUELNO

U Velikom Gradištu svečano je zatvoren 13. SILAFEST, međunarodni festival kratkog turističkog i ekološkog filma.

Ceremonija je završena dodelom nagrada najboljim filmskim ostvarenjima, a u ime organizatora gran pri i prve nagrade u pojedinačnim kategorijama dodelili su predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, direktorka Turističke organizacije Dajana Stojanović i direktor Festivala Boško Savković.

Ova jedinstvena turističko-ekološka manifestacija na našim prostorima, ove godine okupila je filmske stručnjake, diplomate i turističke radnike iz čitavog sveta. Od pristiglih 200 filmova, zvaničnu selekciju prošlo je 57, koji su u protekloj nedelji prikazani u gradskom parku.

Foto: Foto: opština Veliko Gradište

Veliko interesovanje medija na pres-konferencijama vladalo je za turističke filmove, najviše u vezi tema, načina snimanja i zvučnih efekata, pa su stručnjaci iz sveta filma i turistički radnici raspravljali o mogućnostima i izazovima sa kojima se sreću u kreiranju promotivnih video poruka.

Građani Velikog Gradišta, prijatelji festivala kao i turisti, od 29. avgusta do 3. septembra, imali su priliku da proputuju čitav svet, sede na obalama toplih mora, zavire u misteriozne predele Azije i Afrike, otkriju strare kulture, nauče nove recepte za različite gurmanske specijalitete, dožive priče iz čudesnih manastira sveta, zagolicaju maštu i probude misteriju kroz narodne legende…

Foto: Foto: opština Veliko Gradište

Takođe, ekološki filmovi sa jasnim porukama, naterali su nas da se zamislimo gde se nalazimo, ka čemu stremimo i gde nas je moderan stil života doveo. Potresne video priče iz ratnih područja, klimatski nepogodnih mesta i ekološki zagađenih sredina šalju jasnu poruku svetu – Poštujte zemlju kojom hodate, vodu koju pijete i kiseonik koji udišete, nemaju svi ljudi planete Zemlje privilegiju da svakog dana sebi priušte čašu vode, hladovinu drveta pa čak ni dovoljnu količinu vazduha…
Film kojim je počela svečana ceremonija otvaranja kao i zatvaranja festivala poručuje „Turizam – ne terorizam, upoznajte ljude, nemojte da ih ubijate“.

Cilj festivala je upravo podsticanje na razmišljanje, predstavljanje sopstvenih potencijala na najbolji način, ali i upoznavanje drugih kultura i njihovog pristupa turizmu i filmu.

Foto: Foto: opština Veliko Gradište

Gran pri festivala odneo je australijski film “Seek different” koji je ove godine osvojio prve nagrade i na CIFT-ovim festivalima u Afici i Brazilu. Film poručuje da, ukoliko želite da vidite, doživite ili osetite nešto potpuno drugačije – dođete u Australiju.

#Festival

#Film

#Veliko Gradište