AKTUELNO

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je danas da su epidemiološke mere potpuno jasne i precizne, a da je problem u njihovoj kontroli.

- Da li je trebalo da donesemo odluku o zatvaranju ili skraćivanju radnog vremena, čime ćemo potpuno suprotno uraditi od onoga što bi želeli svi zajedno, a drugo, šta bi to značilo, ne daj Bože, da idemo i na policijski čas - rekao je profesor Tiodorović.

Poručio je da aktuelne mere uređuju sve - od ulaska u zemlju do funkcionisanja unutar zemlje i prevencije.

- Ako imamo situaciju da su ljudi bili u kontaktu u svojoj porodici, na radnom mestu, sa svojim prijateljima, sa nekim ko je bolestan, ko je pozitivan, da mu je predviđeno da bude deset dana u kućnoj izolaciji. Da li se neko toga pridržava? Ne. To nije navika našeg stanovništva da poštuje mere - rekao je Tiodorović.

Foto: TV VESTI

Naglasio je da bi trebalo da se okrenemo vakcinaciji i da nije adekvatno porediti broj obolelih sa prošlogodišnjim podacima.

- Tada nismo imali vakcinu na raspolaganju, jednu meru koja svuda u svetu, pa i kod nas, jedina koja može zaustaviti, da ovu epidemiju kontrolišemo. Ja pozivam na vakcinaciju još jednom - kazao je Tiodorović.

Govoreći o kovid sertifikatima, čije je moguće uvođenje juče najavila premijerka Ana Brnabić, Tiodorović je rekao da imaju za cilj da se obezbedi da će onima koji su odgovorni i koji su primili vakcinu odnosno onima koji se kontrolišu testovima ili su preležali bolest, sve u sertifikatu biti pouzdano napisano.

Naglasio je da će se kovid sertifikati koristiti u unutrašnjim delovima noćnih klubova, barova, restorana i kafića.

- Septembar je divan, stvarno treba koristiti da se izađe napolje, da se bude na vazduhu, a u gužvi nekoj, ispred supermarketa ili tržnog centra, treba staviti masku na razdaljini manjoj od metar i po - kazao je Tiodorović.

Kad je reč o školama, Tiodorović je rekao da smatraju da škole treba da nastave da rade i da je to najbolji način da deca doživljavaju školu kao vaspitnu, a ne samo kao obrazovnu ustanovu.