AKTUELNO

Ministarka pravde Nela Kuburović govorila je za TV Pink o slučaju ubistva američkog turiste u Grčkoj za koji su osumnjičeni i mladići iz Srbije, izmeni Ustava, primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i drugim aktuelnim temama.

Ministarka Kuburović je navela da su srpski organi u kontaktu sa porodicama uhapšenih na Zakintosu i da prate situaciju, kao i da će to ministarstvo uhapšenima pružiti svu neophodnu pomoć.

Roditelji uhapšenih mladića su, mahom, već otputovala na Zakontos da bi prisustvovali saslušanju, a tamo će biti i srpski konzul, dodala je ona.

- Moramo da sačekamo da istražni sudija završi posao i da vidimo da li će se pokrenuti postupak ili ne i protiv kojih lica, a tada mi kao Ministarstvo možemo da stupimo na snagu i pružimo pomoć prema međunarodnim sporazumima i sporazumima sa Grčkom - kazala je Kuburović.

Foto: Printscreen

Ona je podvukla da se mora sačekati da istražni sudija završi svoj posao, kao bi se videlo i za koja dela će se teretiti uhapšeni.

Prema njenim rečima, potrebno je da se preispita da li ima osnova za preuzimanje gonjenja i da se gonjenje sprovede pred srpskim organima.

Kuburović je navela da je saslušanje je odloženo na zahtev branilaca, da bi se upoznali sa slučajem.

Uhapšenim državljanima Srbije je obezbeđen branilac i sva dokumenta treba da budu prevedena na srpski jezik, kako bi pratili postupak, dodala je ministarka, koja nije mogla da potvrdi da li je neko od uhapšenih pušten na slobodu, kako su juče javili pojedini mediji.

Govoreći o mogućnosti da građani Srbije osumnjičeni za ubistvo u Grčkoj bitu izručeni SAD, Kuburović je rekla da to isključivo zavisi od Grčke odnosno od sporazuma koje postoje izmedju Grčke i SAD.

1.200 hitnih mera udaljenja za mesec dana i 150 kazni zatvora

Ministarka Kuburović je ukazala da je od primene novog Zakona o nasilju u porodicu prošlo tek mesec i po dana i da je za to vreme izrečeno blizu 1.200 hitnih mera.

Onima koji su pokušali da prekrše izrečene meru u pomenutom periodu je izrečeno 150 kazni zatvora zbog dela počinjenog u prekršajnm postupku, dodala je ona.

Govoreći o slučaju nedavnog ubistva supruge i majke troje dece kod Centra za socijalni rad na Novom Beogradu, Kuburivch je rekla da ne može da kaže da pomenuti zakon ima manjkavosti.

- Ono što moram da istaknem da će u narednih par dana na vladi biti osnovan savet za praćenje implementacije ovog zakona. Ako se pokaže da postoji neki nedostatak spremni smo da adekvatno reagujemo - navela je Kuborović.

Napomenula je i da je izvršitelj ovog ubistva, koji je potom izvršio samoubistvo, već bio pravosudno osuđivan dva puta zbog nasilja u porodici - prvi put zbog nasilja nad ženom, a drugi put zbog nasilja nad maloletnim detetom.

- Verujem da će nadležni da preispitaju da li je bilo propusta u radu organa koji su bili u obavezi da pruže zaštitu majci i deci - rekla je Kuborović.

Potrebna izmena Ustava

Kuburović je navela da Ustav treba da se menja u segmentu izbora nosilaca pravosudnih funkcija, jer je Srbiji zamerno da postoji politički uticaj na taj izbor, te da treba isključiti uticaj skupštine.

Ministarstvo izmene ne priprema iza zatvorenih vrata, odluku će doneti  Venecijanska komisija, istakla je Kuburović, koja je navela da je za celokupnu izmenu Ustava o kojoj je govorio predsednik Srbije, potreban politički konsenzus.

#Grčka

#Hapšenje

#Nela Kuburović

'