AKTUELNO

Uprkos naporima stručnjaka da se pronađe lek protiv koronavirusa, vakcinacija je za sada jedini spas. Međutim, postoje lekovi koji su pokazali delotvornost u borbi protiv kovida i mogu da pospeše lečenje.

Neki od njih su postali veoma popularni, poput "bamlanivimaba", koji je koristio američki predsednik Donald Tramp kada se saznalo da je pozitivan. Javnost, ne samo stručna, željno iščekuje svaku novu informaciju iz Izraela, gde je u trećoj fazi ispitivanja EXO-CD24 iliti "magični metak", kako su ga već prekrstili, i on bi trebalo da da odlične rezultate kod najtežih pacijenata i da spreči fenomen citokinske oluje, odnosno preteranog imunog odgovora organizma koji rezultira teškim upalnim promenama i koji ima, po svemu do sada viđenom, ključnu ulogu u teškim formama kovida 19 i protiv čega su lekari trenutno bespomoćni.

Na listi su i "favipiravir", "tocilizumab" i "deksametazon", koji su dali veliki napredak u osnovi antikovid terapije i sprečavanju razvitka težeg oblika bolesti i smanjenja smrtnosti.

Prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog, rekao je da je vakcina najvažnija u borbi protiv korone i da nema alternativu. - Lekovi su namenjeni pacijentima koji ipak obole od kovida usled slabijeg imuniteta ili zato što nisu vakcinisani. Deluju dok se primenjuju i mogu da ublaže kliničku sliku ili da spreče komplikacije. Sva dosadašnja iskustva i saznanja uglavnom ne obuhvataju pacijente sa delta varijantom SARS-CoV-2 virusa. O uspešnosti terapije ove varijante bolesti iskustva se još prikupljaju - kaže dr Todorović i dodaje da se prvih desetak dana virus umnožava i tada se daju lekovi koji usporavaju ili blokiraju taj proces, na primer "favipiravir", "remdesivir" i plazma rekonvalescenata.

Autor: